Aki jó magot vet, jó aratást vár - Aalsmeer virágtőzsde 1

avagy aki jól előkészíti,  jól megalapozza a dolgát, az joggal számít kedvező eredményre, sikerre


Hollandia méltán számít továbbra is sikerekre a virágkereskedelem terén, hisz sok, szorgalmas munkával, szervezettséggel elérte, hogy a virághatalom legyen. Ezt a rangot nem csak az itt termesztett virágok értékesítésével, hanem több, mint 100 évvel ezelőtt létrehozott virágtőzsdével is megalapozta.


A holland tájon utazva úton-útfélen virágokba botlunk.

Amsterdam utcáin a virágpiacon:




Fő út mellett:

Holland virágmező

Aztán, ha nem vigyázunk még az utat sem találjuk:

Keukenhof

A végtelen virágmezőt Keukenhofban kattintottam, amiről színtén írok majd a későbbiekben.

A világ legnagyobb virágtőzsdéjét és egyben globális ármeghatározó aukcióját Aalsmeerben, a Schipol repülőtér közelében találjuk. A repülőtér közelsége hatalmas előny, de valójában a véletlenek egybeesésének köszönhető, hogy a reptérről csak egy ugrás az árverés helyszíne.

Hollandia már a XVI. században meghatározó szerepre tett szert a virágtermesztésben és   kereskedelemben egyaránt. Minden a  tulipánnal kezdődött, ami az Oszmán Birodalomból, a mai Törökországból jutott el ide a világhódító útjára. Egyes források szerint ebben magyar elődeinknek is szerepet játszottak. Először a törökök megjelenésével a mai Magyarország területén terjedt el, majd bécsi közvetítéssel jutott el Nyugat-Európába, így Hollandiába is. A középkorban a virágok még kocsmai és kávéházi csere-berével találtak gazdára.

A nemesítéseknek köszönhetően egyre több fajta virág jelent meg, az ipari és kereskedelmi forradalom is hozzájárult a fokozatos fejlődéshez. Pár évtizede még mindent kézzel tartottak nyílván, az árút lábhajtású kocsikkal mozgatták. Nehéz elképzelni, hogy tudták minden ezt megoldani elektromos emelők, targoncák és komputerek nélkül.

Ma Hollandiában a dísznövény-termesztés a mezőgazdasági termelés értékének 27 százalékát képviseli, kertészetek ezrei ontják a pompázatos virágokat.


Holland tulipán mező

Nem is lenne rossz itt dolgozni, persze nem ilyen esőben.


Napjainkra fantasztikus logisztikai vállalkozássá fejlődött a virágaukció. Monacói nagyságú terülten zajlik a kereskedés. A reptérről idejövő négysávos út felett kétemeletes zárt híd ível át. A növények mozgatását futószalagok és számítógép vezérelt robotok biztosítják.




Két műszakban 1800 ember dolgozik. Az esti műszak fogadja az árut a kertészetekből és repülőkről. Minden előírás szerint zajlik, már a kertészetekben szabvány szerint csomagolják a virágokat az eladáshoz. A növények nyilvántartásba vétel után óriási hűtőházba kerülnek. A reggeli műszak feladata az árú tőzsdei bemutatása és vevőkhöz juttatása.

Bármilyen hihetetlen, de naponta 21 millió szál virág cserél itt gazdát. Az éves forgalom négymilliárd euróra rúg, ami nagyjából Magyarország nemzeti jövedelmének négy százalékával egyenlő. Kenyából, Etiópiából, Izraelből, Ecuadorból, Tanzániából és Spanyolországból elsősorban rózsák, liliomok, orchideák és egyéb egzotikus növények érkeznek. A kínálat kb. húsz százaléka származik importból.





Mindez csak jól szervezetten, fegyelmezett munkával valósulhat meg. A sikerhez bizonyára az is hozzájárul, hogy a döntéshozó testületet, az igazgatóságot a hatezer termesztő-tulajdonos választja meg. A százéves gyakorlat, a válságokban szerzett rugalmasság méltán teszi őket optimistává. Nem aggódnak a jövőjük miatt, vallják, hogy lakásban, kertben még a válság éveiben sem élhetünk növények nélkül. 


A hollandok tehát jó magot vetettek, szorgalmasan, szakértelemmel, szeretettel gondozzák, így méltán várhatják a jó aratást. 

Kiváncsi vagy, hogy zajlik az aukció, milyen szabályai vannak? Ide kattintva ezt is meg tudhatod.