Hetes eső, hármas ünnep: gazdamorgás, béresnyugalom - Augusztus 20!

avagy  sok eső és a sok ünnep a gazdának bosszúság, de a béresnek pihenés


Ha nem is egy egész hetes, de legalább 7 éjszakás enyhet hozó eső igen jól esett volna ebben a hőségben. A pihenés azért meg volt. Bár nem úgy, ahogy hónapokkal ezelőtt terveztem, de jól telt a 3 nap.


Mátyás templom kecses tornya


A nemzeti ünnepek közül számomra az egyik legkedvesebb, augusztus 20-a., államalapításunk ünnepe. Augusztus 20 I. István király szentté avatásának évfordulója, Szent István király és az új kenyér köszöntése. Országosan rengeteg rendezvényt tartanak. Legismertebbek ezek közül a Budapesten a Mesterségek Ünnepe, a Vizi és légi parádé, a Tűzijáték és a Szent Jobb körmenet. A vidéki rendezvények közül egyértelműen a debreceni Virágkarnevál, a hortobágyi Hídi Vásár a leglátogatottabb, a legismertebb.


Szentkorona a Virágkarneválon Debrecenben


Régóta tervezem, hogy ellátogatok a Virágkarneválra és a Hídi vásárra. Eddig mindig közbe szólt a sors. Vagy későn szerettem volna szállást foglalni és már nem sikerült, vagy egy vonzóbb úti cél másfelé szólított. Az idén a szüleimnek is szerettem volna megmutatni ezeket a csodákat. Sajnos édesapám hirtelen kórházba került, így idén sem jött össze. Pedig okulva az előző tapasztalatokból már márciusban lefoglaltam a szállást és a jegyeket is megvettem időben.

Maradtam tehát Budapesten. Nem is emlékszem mikor töltöttem utoljára Budapesten augusztus 20-t. Azért itt sem kellett csalódnom, volt program bőven. Elég nehéz volt választani.


Halászbástya

 Amikor ezt fotóztam, a sárguló leveleket nézve jöttem rá, hogy szalad az idő. Nem rég kezdődött el a nyár és a közel negyven fokos hőségben eszembe sem jut, hogy hamarosan lehullanak a fák levelei és beköszönt az ősz.


Augusztus 20-a Nagy Lajos uralkodásától kezdve szerepel a naptárakban egyházi ünnepként. Munkaszüneti nappá 1891-ben nyílvánították. A körmeneteket1950-ben betiltották, a Bazilikánál megtartott körmenet hivatalosan 1989-ben éledt újjá. Az 50-es években a pártok igyekeztek kisajátítani ezt az ünnpet és egyháziból, állami ünneppé alakult át. A rendszerváltás után, 1991-ben iktatták törvénybe augusztus huszadikát, mint hivatalos állami és egyházi ünnepet.

A hagyományos aratóünnep és kenyérszentelés napja a középkorban még július 15-e volt. 1949-ben a szocialista rendszer az új Alkotmány megjelenését augusztus 20-ra időzítette, és ezt a napot nevezték ki az új kenyér ünnepének is.

Új kenyér

Immár hatodik éve rendezik meg a Magyarország Tortája versenyt. Évről évre egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri. Új, kreatív ötletekkel, magyaros ízvilágú, magyaros alapanyagú  édességgel lehet pályázni. Idén 35 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a „Magyarország Tortája” kitüntető címre.

Idén először már a cukormentes torták is versenyeztek.



A két díjnyertes: Szabolcsi almás mák torta és a cukormentes almatorta egressel

Mindkettőt megkóstoltam, számomra egyértelműen a cukormentes almatorta volt a nyerő. Sokkal karakteresebb, jobban érződnek a gyümölcsök, savanykás íze a nyári hőségben is hűsítő, üdítőleg hat. A másik változat külsőre megnyerőbb, de az ízlelő bimbóim nem voltak elragadtatva tőle. Íze elég jellegtelen volt, sem a mák, sem az alma nem volt elég hangsúlyos, ugyanakkor azt sem mondhatom, hogy harmóniát alkottak volna.

Az idei vizi és légi parádét kihagytam, így csak egy régi képpel szolgálhatok.

Bessenyei Péter a műrepülő  Budapesten 2007-ben





A Szent Jobb, az egyik nemzeti ereklyénk a Bazilikában tekinthető meg, ahonnan csak a Körmenet idejére hozzák ki. A Körmenet hagyományát a renszerváltás után, 1989-ben elevenítették fel, azóta minden évben megrendezik.


Szent István jobb keze, a Szent Jobb

Tűzijátékot először 1927-ben láthatott az ünneplő tömeg a Gellérthegyről. Az idén a Gellértheygről nem lőttek rakétákat. A 25 perces tűzijátékra már napokkal előbb megkezdődtek az előkészületek a Lánchaídon és a Dunán.

Bekészített tűzijátékok a Lánchídon

Az idei tűzijátékot csak a Tv képernyőjén keresztül néztem. Pár éve egy viziladba meccs után az Árpád-hídon állva készítettem pár fotót. A kép alapján úgy tűnik, mintha a Parlement és a Budai Vár a Duna ugyanazon oldalán helyezkedne el.


Tűzijáték az Árpád-hídról fotózva


Ha a tűzijátékot nem is néztem meg, elmentem a Puskás Ferenc Stadionba, a Gyula István Memorial atlétikai versenyre. A versenyen magyar elsőségnek is örvendhettünk. Pars Krisztiánnak nem sikerült ugyan 80 méter főlé dobni a kalapácsot, de így is megvédte tavalyi címét.

A verseny után itt tartották a Londonban eredményesen szereplő sportolóink hivatalos köszöntését.



Éljenek a sportolók!


Szép volt Fiúk! Szép volt Lányok!