Aki Szent Mihály-nap után gyatyába öltözik, attól nem kell tanácsot kérni - Csodás őszi idő

avagy aki szeptember 29-e után is úgy öltözik, mint ahogyan nyáron szoktak, az nem lehet okos ember

Mindig csodálattal lapozgatom az O. Nagy Gábor által szerkesztett Magyar szólások és közmondások című könyvet. Sok ezer bölcs mondás maradt ránk őseink megfigyeléseiből, gazdag képzeletéből. A több évszázados bölcseletek némelyike a mai ember számára időszerűtlennek, olykor nevetségesnek hat.

A bejegyzés címének most egy olyan szólást választottam, amivel egy átlagos évben egyetértenék. Ezekben a csodálotos őszi napokban, amikor sorra dőlnek meg az évtizedes melegrekordok, nem érzem a mondás igazságtartalmát. Nem tartom szégyennek, ha egy nyári ruhába, uram bocsá gyatyába öltözött ember ad tanácsot. A 20 fok feletti hőmérsékletekben helye van a nyári ruhának.


A természetet nem lehet becsapni. A fák, bokrok már felvették őszi ruhájukat, csodálotos színekben pompáznak.  

Torzsás ecetfa


A magyar szólás és közmondás kincs igen változatos.  O. Nagy Gábor a könyvben közel húszezer szólást és közmondást gyűjtött csokorba. Találunk benne mai napig használt, elfogadott, közismert bölcseletet. Ugyanakkor bővelkedik múltidéző, történeti értéke miatt említésre méltó gondolatokban. Keletkezésüket jórészt több éves megfigyeléseknek, az emberi képzeleterő határtalanságának köszönhetjük. Találunk köztük merész és szemléletes hasonlatokat, a bennünket körülvevő világ lényegét megragadó jellemzéseket, szellemes ötleteket, bölcs tanácsokat, intelmeket. Előfordulnak azonban köztük a mai ember számára már értelmezhetetlen, homályosnak tűnő célzások, naiv, sőt gyermekes nyelvi tréfák. Egyrészük időszerűtlenné vált nézetekre, tévesnek bizonyult megállapításokra vonatkozik.

A Szent Mihály-nap (szeptember 29) utáni időjárás megfigyelés általában megállja a helyét. Örüljünk, hogy az időjárás ilyen kegyes hozzánk.  Használjuk ki, a ragyogó napsütést, élvezzük az éltető napsugarakat amíg lehet. Ne féljünk rácsodálkozni az őszi természet nyújtotta szépségekre, élvezzük a természet minden ajándékát!


Torzsás ecetfa a jellegzetes termésével


Örüljünk a virágoknak, amik most mutatják meg igazi szépségüket. Káprázatos színekben pompázik a dália, az őszirózsa és a krizantém,




Őszirózsa

Sokan még manapság is temetői virágnak tartják a krizantémot. Merjünk másként gondolni a krizantémra!. Fedezzük fel csodálatos forma és színvilágát.


Krizantém