Kecske, juh, kétféle gyapjú - Top 10 villamos

avagy az azonos fajtájú dolgok között is lehet minőségi különbség


A villamosokról elsősorban funkciójuk jut eszünkbe. Szeretnénk, ha minél előbb eljutnánk velük a célunkhoz. A gyorsaságon túl elvárjuk, hogy sűrűn közlekedjenek, ne kelljen órákig a megállóban várakozni. Fontos szempont, hogy tiszták legyenek és  lehetőleg ne túl zsúfoltak. Az már csak hab a tortán, ha a kellemes utazás során csodálatos panorámában is gyönyörködhetünk.


A National Geographic az Életre szóló utazások (Journeys of a Lifetime) című könyvében számba vette a világ villamosvonalait is. A top 10-es listán a budapesti 2-es villamos világviszonylatban az előkelő 7. helyet szerezte meg, ami az európai rangsorban az első helyet jelenti.


A 7. helyezett villamos


Ugyan a budapesti villamos közlekedés 125 éves, de a 2-es villamos vonala csak a második világháború után jött létre. A villamosvonal nemcsak turistalátványosság, fontos része a budapesti tömegközlekedésnek.

A 2-es villamos a két végállomás, a Jászai Mari tér és a Közvágó híd között a pesti felső rakparton halad, ahonnan különösen jó kilátás nyílik a budai oldalra. A villamos a távolságot kb. 20 perc alatt teszi meg. Utazás közben közvetlen közelről megcsodálhatjuk a pesti látnivalókat, a Parlament épületét, a Duna-korzót híres szállodasorával, a Nemzeti Színházat. A budai panoráma részeként gyönyörködhetünk a Halász-bástyában, a Mátyás templomban és a Budai Várban.


Budapesti 2-es villamos vonala

Az egyedülálló látvány mindig más-más arcát mutatja, érdemes este is végig utazni a vonalon és gyögyörködni Budapest díszkivilágításában.


Budai panoráma a Dunával

Nézzük a versenytársakat. A lista elején Európán kívüli villamosvonalak végeztek. Ezeken a helyeken sajnos még nem jártam. Az európai helyszínekkel is kicsit bajba voltam. Ugyan voltam mindegyik városban, de általában mindig kínosan ügyeltem arra, hogy a villamosok még véletlenül se látszódjanak a fényképen, ne takarják el a panorámát.

  1. Toronto’s 501 Queen Streetcar, Canada

  2. Seattle’s George Benson Waterfront Streetcar, Washington State

  3. New Orleans’s St. Charles Streetcar Tour, Louisiana

  4. San Francisco’s Streetcar F, California

  5. Hong Kong’s Trams, China

  6. Melbourne’s Tram 96, Australia

  7. Budapest’s #2 Tram, Hungary

     

    Villamossal utazók ebből a látványból kimaradnak, mert itt a híd alatt halad a villamosvonal

     

  8. Berlin’s Tram 68, Germany

    Ez nem éppen a 68-as, de Berlinben készítettem

     

  9. Amsterdam’s #2 Tram, the Netherlands

    Amszterdam
    Amszterdam

     

  10. Lisbon’s #28 Tram, Portugal

Lisszabon

 

Lisszabon


Ha valamennyi vonalat nincs is módod kipróbálni, a budapestit mindenképp teszteld. Ne is csak egyszer, minden évszakban más-más arcát mutatja a város. Mindig izgalmas és mindig tartogat valami újat.