Tökkel ijeszt valakit - Halloween 2

avagy olyasmivel ijeszti, amitől az nem fél 


Halloween ünnep legfontosabb jelképe a töklámpás vagyis a Jack O’Lantern. A töklámpás eredetileg kettős célt szolgált. Egyrészt távoltartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig fényével utat mutatott a halottak szellemeinek, hogy hazatalálhassanak.




Töklámnpások, ahogy ma ismerjük

De vajon ki volt az a Jack, akiről a töklámpás a nevét kapta?


Jack a legenda szerint egy mindig vidám, leleményes, tréfáskedvű kovács volt, aki gyakran nézet a pohár fenekére. Amikor az ördög eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére. Majd  keresztet rajzolt a fa törzsére. Az ördög irtózik a kereszt érintésétől, így nem tudott lejönni a fáról. Az ördög alkudozni kezdett Jackkal. Jack megigérte, hogy leengedi a fáról, ha az ördög cserébe  nem kisérti többet. Az alku megköttetett, az ördög nem jött többet Jackért.

Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be kicsapongó életmódja és csínytevései miatt. A pokolba szintén nem mehetett, mert az ördög neheztelt rá, amiért előzőleg túljárt az eszén. Az ördög végül kegyelemből egy izzó fadarabot dobot Jacknek, hogy legalább ne vak sötétben kelljen bolyongania az idők végezetéig. A leleményes Jack kivájt egy marharépát és abba rakta az izzó fadarabot. Azóta is ezzel a lámpással bolyong a mennyország és a pokol közt.

A marharépát az amerikaikak a sokkal látványosabb tökre változtatták. A világító sárga gömb hamarosan Halloween szimbólumává vált.


Töklámpás


Napjainkra itthon is egyre divatosabb a Mindenszenteket megelőző nap vidám hangulata. Egyre több háznál faragnak töklámpást.

Csak egy méretes tökre, némi fantáziára és kézügyességre van szükség töklámpás készítéséhez. Kellemes, mulatságos elfoglaltság, amit a gyerekek is garantáltan élvezni fognak.

Így készíts töklámpást:

1. Vágj a tök tetején egy kb. 20 cm átméréjű sapkát.

2. Egy kanállal vájd ki a tök belsejét.

3. Késsel óvatosan vágj a tök oldalára szemet, orrot, szájat.

4. A tök belsejében az aljára fúrj egy 2-3 cm mély lyukat a gyerta számára.

5. Állítsd a gyertyát a lyukba, gyújtsd meg.

6. Tedd rá a tetejét és gyönyörködj a művedben!


Jó szórakozást kívánok!


Tökös díszekről olvashatsz itt.