Elmehet a szépek közt - Dália

avagy eléggé szép


A fagyok megjelenésével ideje gondoskodnunk a késő ősszel is szimponpás, egészen a fagyokig virágzó dáliákról.  Mit kell tennünk, hogy jövőre újra örvendezhessünk kis kedvenceinknek? Hogy tudjuk áttelelteni ezeket a Mexikóból származó virágokat?


Dália



A dáliák virágzata és színe is elég változatos, a kék kivételével szinte minden színben megtalálhatók. Kedvelt kerti és vágott virágok. Illatuk nincs, de júliustól egészen a fagyokig díszítenek virágukkal.

Dália


A dáliák gumósan megvastagodott gyökerét még a kemény fagyok előtt ki kell venni a földből. A gumók szárát kb. 10 centisre vágjuk vissza és így szárítsuk néhány napig. A nedvesség eltávozása után rázzuk le a gumókra száradt földet. A nagyobb tövek szétválasztásával a szaporítás kérdését is megoldhatjuk.


Dália
 
A gumókat télen fagymentes helyen kell tárolni. Kiszáradás ellen célszerű a dáliagumókat nyirkos homokba, tõzegbe, vagy fűrészporba helyezni.  Havonta érdemes ellenőrizni a tárolóközeg nedvesség tartalmát. Túl nedves közegben könnyen berothadhatnak a gumók, túl szárazon tartva pedig kiszáradhatnak. Kicsivel fagypont feletti hőmérséklet az ideális a dáliagumóknak. Ha valamelyik gumón betegség nyomait fedezzük fel, azonnal dobjuk ki, nehogy megfertőzze a többit.


Dália

A dáliagumók kiültetésére csak a komoly fagyok után, május elején kerüljön sor.