Közjóra világol, mint Márton grammatikája - Pannonhalmi Szent Márton Bazilika

avagy sokan hasznát veszik, többek használatára van szánva


Az előző bejegyzésemben már olvashattad Szent Márton legendáját. A Savaria, mai nevén Szombathely környékéről származó szent tiszteletére számos templomot szenteltek fel világszerte. Az egyik leghíresebbről, a Pozsonyi Szent Márton Dómról már írtam. Most a volt Savaria területén emelt leghíresebb templomot, a Pannonhalmi Apátság területén található Szent Márton Bazilikát és környezetét szeretném bemutatni.



Pannonhalmi Apátság

 A Pannonhalma elnevezés újkori, Kazinczy Ferencnek köszönhető. Ezt megelőzően a települést Szentmártonnak hívták.

Az első bencés szerzetesek Géza fejedelem hívására érkeztek ide 996-ban. Hamarosan el is kezdtek egy missziós kápolnát építeni. A munkálatok befejezését Géza azonban már nem érhette meg, azt István király idején 1001-ben szentelték fel.

A kolostor a XII. században leégett, az újjáépítéseknél a kolostort egy központi udvar, azaz kerengő köré építették.

Pannohalmi Apátság kerengőjének részlete


A ma is látható barokk épületeket 1722 és 1768 között emelték.




Díszkapu az Apátságban

Mai formáját a XIX. század elejei hatlamas építkezéseknek köszönhetjük. Ekkor készült el a könyvtárépület és a templom klasszicista tornya. A könyvtárban több, mint 400.000 könyv, köztük nem egy ritkaság is található.

Könyvtár
A levéltár leghíresebb okmánya Tihanyi Apátság alapító levele 1055-ben íródott. Ez az irat a legrégebbi magyar nyelvű írásos emlékünk.


Tihanyi Apátság alapító levelének másolata


A Szent Márton Bazilika felújítása több, mint egy évig tartott. Ottjártamkor még tartottak a munkálatok, azóta már befejeződött a felújítás.



Szent Márton Bazilika felújítás alatt

A Pannonhalmi Apátság 1996 óta az Unesco Világörökségi listáján is szerepel. Azóta egyre több látogatót vonz szerte a világból. Amikor ott jártam, egy kisebb olasz turista csoporttal futottam össze.

Habsburg Ottó kérésére halála után a pannonhalmi altemplomban helyezték el szívurnáját.



Habsburg Ottó szívurnája

Az Apátság mellett található arborétumban rengeteg növényfaj megtalálható. Az Apátság ajándékboltjában a könyvek, képeslapok mellett gyógyteákat, borokat, likőröket, csokoládét, illóolajokat és kozmetikumokat is találunk. A kínált termékek palettája folyamatosan bővül.


Levendula

A levendula a Földközi-tenger vidékén őshonos félcserje. Pannonhalmán a XVIII. század óta termesztik. Kellemes illata és gyógyhatása miatt igen kedvelt az idelátogató turisták körében. A hagyományos zakcsóba zárt változat mellett illóolaj és kozmetikum formájában is árusítják. Különlegességeket kínáló étterme is figyelemre méltó, ahol pl. levendulás desszerteket is kóstolhatunk. Ottjártunkkor én a levendulás sajttortát kóstoltam. Bátran ajánlom mindenkinek!


A levendulaolaj felhasználási lehetőségei:
A gyógyító erejű levendulaolaj tisztaságot, frissességet ajándékoz használójának. Oldja a lehangoltságot, depressziót, helyreállítja a lelki egyensúlyt. Aromalámpában, párologtatóban alkalmazva illatosító. A fürdővízbe öntött pár csepp levendulaolaj felfrissít, megnyugtat. Meghűléses megbetegedések esetén az illóolaj orron át belélegezve tisztítja a légutakat, megelőzi a fertőzéseket. Használata szaunázáshoz is javasolt. Reumás, fájó testrészt alaposan bedörzsölve csökkenti, illetve megszűnteti a kínzó fájdalmakat. Szúnyog- és más rovarcsípések kellemetlenségeit enyhíti. A ruhásszekrényben elhelyezve kellemes illatot ad a ruháknak, elűzi a molyokat.