Mindennél jobb a jó név - Utónevek

avagy becsületünk, tisztességünk mindennél fontosabb

Születéskor a nevünket a szüleink választják. A név általában életünk végéig elkisér, sajátunkká vállik. Jó esetben elégedettek vagyunk vele, szeretetjük, ragaszkodunk hozzá. Szerencsés esetben 2 utónevet is adtak a szüleink, ilyenkor szabadon dönthetünk, hogy milyiket használjuk. Hosszadalmas procedurával kérhetjük a nevünk megváltoztatását is.

A nevüket nem különösebben szeretők, azt csak elfogadók igyekeznek a név egy számukra tetsző becenevét kiválasztani és azt használni. A becenevet azonban többnyire a barátok, kollégák, családtagok adományozzák.  Vannak olyanok is, akiket a családban, baráti körben egyszerűen csak más utónévvel illetnek, mint ami az anyakönyvben szerepel.


Rózsa - akár kislányunk neve is lehet


Bárhogy legyen is a név kötelez vagy legalább is azonosításunk része.


Névválasztásnál egyre kevesebben követik a hagyományokat. Ma már ritka, hogy a születendő gyermek a szülő, nagyszülő, keresztszülő vagy rokon nevét kapja. Szintén ritka a születéskori névnap szerinti névadás. A példakép utónevének választása azonban napjainkban is előfordul.


Ibolya - a szerénység szimbóluma


Gyakori, hogy a szülők a név jelentés tartalmát is figyelembe veszik a csöppség nevének választásánál. Sokszor előtérbe kerülnek a névhangulati szempontok, a névritmusa, dallamossága. Kedvelt megoldás a betűrím alkalmazása is, amikor is az utónév ugyan avval a betűvel kezdődik, mint a családnév.

A múlt században még gyakori volt, hogy virágnevet adtak a kislányoknak. Voltak Margaréták, Ibolyák, Violák, Íriszek. Az Árvácskát valószínű jelentés tartalma miatt azonban kevesen választották. Az Ibolya névvel is mellé lehet fogni. Az ibolya a szerénység szimbólumaként ismert, elég visszásan hat, ha felnőtt viselője épp az ellenkezőjéről híres.


Férfinévként is találunk virágnevet, bár ez sem túl gyakori: Jácint



Jácint - férfinévként használható


Minden korszaknak meg vannak a divatos, felkapott nevei. Ezek akár évről évre változnak. 


10 leggyakoribb fiúnév 2000-ben
Dániel
Dávid
Bence
Máté
Tamás
Péter
Balázs
Ádám
Márk
László


10 leggyakoribb fiúnév 2011-ben

Bence
Máté

Levente
Ádám
Dávid
Balázs
Dominik
Péter
Gergő
Milán

A bibliai eredetű Máté, Dávid, Péter név nagyon jól tartja magát 10 év távlatában is.



Árvácska - ritkán adott leánynév

10 leggyakoribb leánynév 2000-ben

Viktória
Vivien
Anna
Alexandra
Fanni
Dóra
Réka
Petra
Eszter
Nikolett




10 leggyakoribb leánynév 2011-ben

Hanna
Anna
Jázmin
Nóra
Boglárka
Zsófia
Lili
Réka
Dóra
Luca

Leány neveknél a magyar eredetű nevek: Boglárka, Réka, Luca, Dóra előretörése tapasztalható.

A név megválasztása nagy felelősség. A jó hangzású, könnyen megjegyezhető, vagy valami miatt érdekes név jóbarátként kiséri végig a viselőjét a bölcsőtől a sírig.

Margaréta - leánynévként használható