Minő a mag, olyan a gyümölcse - Adventi koszorú előkészületek

avagy amilyen a kezdet vagy kezdeményezés, olyan lesz az eredmény is


Közeledik az évvége rengeteg fontos teendővel, ünneppel. Az ünnepi ráhangolódást segíti az adventi időszak és az ehhez szorosan kapcsolódó adventi koszorú. A lakást soha nem díszítjük fel olyan gazdagon és olyan nagy szeretettel, mint a karácsonyi és az adventi időszakban.

A virágüzletek már ünnepi díszbe öltöztek. Különböző színvilágú, stílusú és árfekvésű adventi koszorúkat kínálnak. Érdemes a koszorúval együtt rögtön beszerezni a karácsonyi asztaldíszt, az ajtódíszt és az ajtó elé kerülő vendégváró díszt is.  Ha mindent egyszerre megveszünk, akkor biztos, hogy a kiegészítők harmóniában lesznek egymással és nem kell bosszankodni két hét múlva, hogy pl. az adventi koszorunkhoz tartozó karácsonyi asztaldíszt már elvitte más.

Az adventi koszorút és a többi díszt saját magad is elkészítheted. Arra azonban számítanod kell, hogy nem lesz olyan tökéletes, mintha a virágüzletben szakember készítette volna. Az sem biztos, hogy olcsóbban jösz ki. Mire a gyertyákat, az alapot és a sok hozzávalót megveszed, és összeszámolod a kiadásaid, rájöhetsz, hogy drágább, mintha készen vetted volna a koszorút.    

Az elszántaknak, a saját koszorúval dicsekedni kívánóknak elárulom, hogy tudnak hangulatos, ünnepélyes, ugyanakkor pénztárca kímélő dekorációt készíteni. Az adventi koszorút vagy legalább egy részét sajátkezűleg elkészíteni igazán nem ördöngösség. Csupán néhány alapvető kellékre, elszántságra van szükség és már be is zsebelhetjük a család, a barátok elismerő szavait.

Az adventi időszak 2012-ben december 2-án kezdődik. Ideje tehát megtervezni milyen adventi koszorút szeretnénk. Majd elindulni beszerezni a szükséges kellékeket.

A keresztény világban az Advent az Üdvözítő várás időszaka, a karácsonyt, a kisded születését megelőző felkészülési idő. Mai rohanó világunkban ennek az időszaknak a vallálos jellege szinte már megszűnt. A karácsony előtti időszakot inkább az ajándékvásárlás izgalma és fáradtsága, a több napos ünnepre való felkészülés gondjai  jellemzik.

Az adventi koszorú szimbolikus jelentése is megkopott. Mindinkább előtérbe kerül a díszítőértéke akár asztaldíszként, akár felfüggesztve alkalmazzuk.


Függesztett adventi koszorú


Szeretnéd tudni, hogyan készíthetsz sajátkezűleg adventi koszorút? Olvass tovább a tippekért!

7+ 1 tipp az adventi koszorú elkészületeihez 


1. Dönts el, hogy milyen stílusú adventi koszorút akarsz készíteni.
Határozd meg, hogy natúr vagy csili-vili stílusút szeretnél-e. Milyen lesz, elegáns, modern, hagyományos? Milyen szín lesz a domináns? Hideg (pl kék ) vagy meleg (piros, narancssárga,stb) színeket látnál szívesen? Milyen alapot akarsz a koszorúnak, pl. natúrszalma, szalaggal bevont, örökzöld alapú, vagy pl. termésekből összeállított?

Szalaggal bevont adventi koszorú


2. Döntsd el milyen gyertyákat szeretnél.
A hagyományos keresztény egyházi gyertyaszínek: a 3 lila és egy rózsaszín. Minden évben vannak újabb és újabb trendi színek és formák. Természetesen Te olyan gyertya színt és formát válassz, ami Neked a legjobban tetszik, leginkább illik a lakáshoz, a hangulathoz, amit sugározni akarsz. A hagyományos hasáb gyertyákon kívül jól mutatnak a hosszúkás, a gömb vagy akár a piramis alakú gyertyák is. Népszerűek a figurális gyertyák is, mint pl. fenyő, toboz, angyalka vagy a skandináv hatású rénszarvas gyertyák.

3. Nézz körül milyen karácsonyi díszek, kiegészítők maradtak az előző évről, amiket újra fel tudsz használni.
Jó esetben kincseket találhatsz. pl. előző évi adventi koszorúról gömbök, csillagok, gyertyatűk, stb. Ha elég előrelátó és gondos voltál, akkor még a koszorú alapod is meg van.


4. Nyitott szemmel járj a természetben és gyűjtögess!
Nagyon szép adventi koszorúk készíthetők a természetben gyűjthető növényi részek, termések felhasználásával. Gyűjthetsz pl. különböző formájú tobozokat, makkot, gesztenyét, csipkebogyót, diót, mogyorót, stb. Ezeket aztán natúr is felhasználhatod, de ha a csillogást szereted, akár ezüst vagy arany színező spay-vel le is fújhatod a terméseket.


Termésekből készített adventi koszorú alap


5. Készíts el az egyéb kiegészítőket.
Száríts pl. narancs, alma vagy citromkarikákat. Ezt akár a radiátoron is megteheted. A gyömölcsöket vágd karikákra, rendezd el őket úgy, hogy lehetőleg ne fedjék egymást. Időnként forgasd meg a szeleteket, hogy szépen egyenletesen száradjanak. Pár nap múlva már kész is a csodás dísz. Nagyon csábító látvány pl. a cukormázzal díszített alma is. Az almákat márts tojásfehérjébe, majd forgasd meg kristálycukorban és törlő papíron hagyd megszáradni.


6. Készíts bevásárló listát.
Ahhoz, hogy biztosan minden szükséges kelléket megvásárolj és ne vegyél felesleges dolgokat nagyon hasznos, ha bevásárló listát írsz. Ezt megteheted akár egy papírfecnire, de akár az okostelefonod is használhatod, ha már nem tudsz nélküle élni. 
Amire nagy valószínűséggel szükéséged lesz:
- koszorú alap
- 4 gyertya
- gyertyatű a gyertyák rögzítéséhez
- masni, szalag a megfelelő színben,
- erős drót a rögzítésekhez
- színező spray,
- illatos fűszerek (fahéjrúd, csillagánizs), ezek nem csak illatukkal, hanem formájukkal is szépen díszítenek.


Nagyon szép színes terméseket lehet találni az előrecsomagolt potpourri csomagokban. Érdemes ezek közt is szét nézni.


Az örökzöld koszorú alap lekötése igen nagy gyakorlatot igényel és a hozzá való növényeket is nehéz beszerezni, ezért azt javaslom, ha emellett döntesz, akkor ezt így előkészítve vedd meg.



Örökzöldekkel lekötött koszorú alap
  
7. Vedd meg a szükséges kelléket.
Ügyelj arra, hogy mindent megvegyél amit felírtál. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha az üzleteket járva kihagyhatatlan kincset találsz az advanti koszorúdhoz. Vedd meg nyugodtan, elvégre évente csak egyszer van karácsony és ha nem dobod ki, a kivetkező években újra felhasználhatod.

7+1 Olvasd el a következő bejegyzéseinek is a további tippekért.
Legközelebb a koszorú alap előkészítését mutatom be, majd pedig meg tudhatod, a sok alapanyagból  hogy lehet szép adventi koszorúd.

Az adventi koszorú alapjának elkészítéséről itt olvashatsz.

Itt megnézheted az adventi koszorú történetét.