Minő a mag, olyan a gyümölcse - Adventi koszorú feldíszítése

avagy amilyen a kezdet vagy kezdeményezés, olyan lesz az eredmény is


Az adventi időszakban egy meghitt vasárnapi ebédhez szervesen hozzátartozik az adventi gyertyák fénye. Vasárnap már meggyújthatjuk az első gyertyát, ideje hát befejezni az adventi koszorút.

A koszorú készítéshez szükséges anyagok, előkészületek és a koszorú alap készítése után nézzük a legegyszerűbb és egyben a legtöbb sikerélménnyel kecsegtető műveletet, a koszorú feldíszítését.

Az adventi koszorú feldíszítésénél nyugodtan hagyadkozz a fantáziádra. Mivel saját magad készíted, saját ízlésedre formálhatod. 




Ide kattintva a Pinterestre összegyűjtött adventi koszorúkból kaphatsz inspirációkat. 


Néhány megszívlelendő tanács mielőtt hozzálátsz:

1. A kevesebb néha több. 
Az adventi koszorúra is igaz az örökérvényű mondás. Ne vidd túlzásba a dekorálást. A zöldön és a termések színén túl maximum 3 színt használj, hogy harmonikus legyen az összhatás. Nyugodtan használd viszont egy színnek a különböző árnyalatait.

2. A kiegészítő kellékek legyenek összhangban a koszorú jellegével.
Természetes hatású koszorúba nem illenek a csillogó-villogó díszek, rikító szalagok. Ez igaz fordítva is. Ha nagyon színes dekorációt készítesz, akkor pl. a tobozokat se natúr színükkel tedd fel, hanem fújd be őket színező spray-vel.

3. A megmaradó kellékeket használd fel ajtó- vagy falidísz, asztali dekoráció készítésére.
A kisebb örökzöld valamint szalag darabok jól felhasználhatók kisebb ünnepi díszek készítésére. Ajtódíszt készíthetsz koszorú formában is, de a megmaradt fenyő gallyakkal akár kemény kartonlapot is bevonhatsz és azt díszítheted tovább.

Egyszerű asztali dekoráció


4. Az örökzöldekből készített koszorút spricceld meg időnként.
Az adventi koszorúnak 4 hetet kell kibírnia. Ha szeretnéd, hogy minél tovább üde zöld legyen, időnként spriccelj rá egy kis vizet.

5. Az adventi koszorút mindig tedd egy lapos tányérra vagy tálcára.
A lehulló tüskéket és a leolvadó gyertyát is felfogja az alátét, így kevesebb gondod lesz a takarítással. Alátétként használhatsz például egy szép üveg tortatartót, jól fog rajta mutatni a koszorú.

6. Óvatosan bánj a kiegészítő díszekkel. 
Úgy helyezd fel a kiegészítő díszeket a koszorúra, hogy azok ne sérüljenek. Ha gondosan bánsz velük, akkor az ünnep után szétszedheted a koszorút és a díszeket elrakhatod jövőre. 





Tippek a dekoráláshoz:

1. Először mindig a nagyobb, a meghatározó díszeket tedd fel a koszorúalapra.
Kezdd a gyertyák helyének meghatározásával. Rakhatod őket elosztva, egymástól egyenlő távolságra, vagy 3-1 vagy akár 2-2 megosztásban is. Megteheted azt is, hogy az összes gyertyát egymás mellé helyezed. Használhatsz különböző magasságú, méretű gyertyákat vagy akár magasított gyertyatűket is.

2. A gyertyákhoz, tobozokhoz használj virágüzletben kapható gyertyatűket vagy drótot.
A gyertyák csak akkor fognak szépen állni a koszorún és nem mellékesen akkor lesz kevésbé tűzveszélyes, ha alaposan rögzíted őket. Akár gyertyatűt, akár drótot használsz melegítsd meg a drótot egy égő gyertyánál és úgy szúrd a gyertya aljába. Drót használatánál hosszú keskeny gyertyába 2, kis tömzsibe pedig legalább 3 drótot szúrjál. A nagyobb tobozokat, kövi rózsákat szintén drótozással rögzítheted az alaphoz.

Adventi koszorú termésekkel, kövi rózsával

3. Az élő, ehető díszeket fogpiszkálóval vagy hurkapálcával rögzítsd.
Alma, szárított gyümölcsök  (pl. datolya, füge), mézeskalács, stb rögzítéséhez fogpiszkált vagy hurkapálcát használj, hogy meg is ehesd majd ezeket.

4. Az egyéb díszek rögzítéséhez használj ragasztót.
A gömböket, harangokat, szárazterméseket, gyöngyfűzéreket, szárított narancskarikát, fahéjat, csillagánizst, stb. ragasztóval rögzítheted az alapra. Legegyszerűbb a ragasztó pisztoly használata, de egyéb háztartási ragasztó is megteszi.

Adventi koszorú mézeskaláccsal

5. Használj színező spray-t vagy műhót.
Akár műhóval akár arany vagy ezüst színező spay-vel nagyon jól feldobhatod a szárazterméseket. Készíthetsz pl. arany diót, vagy gesztenyét. Szép télies hangulatot kölcsönöz a toboznak egy kis műhó.

6. Dekoráld masnival vagy szalaggal.
Ha már minden hagyományos díszt, jelképet, stb feltettél a koszorúra, akkor tedd ünnepélyesebbé egy-egy szép masnival. Akár az összes gyertya köré is tehetsz egy masnit, de egy jól kiválasztott színű nagy masni is igen mutatós.  Ha nem boldogulsz a masnikkal tekerd körbe szalaggal vagy gyöngyfüzérrel a koszorút.

Adventi koszorú szalagokkal
 
Ha még sem sikerült úgy a koszorúd, ahogy szereted volna, vagy inadba szállt a bátorság és hozzá sem fogtál még a sajátkészítésű koszorúhoz, akkor irány az első virágüzlet és vedd meg a legjobban tetsző koszorút. Ahogy elnéztem az idei virágbolti kínálatot, nem lesz egyszerű a választás!

Az adventi koszorú történetét itt találod.