Az óra jár, senkit nem vár - Mobil a szobanövényekhez is!?

avagy aki nem tart lépést a fejlődéssel, korszerűtlenné válik

Olvastam egy érdekes cikket. Egy francia fejlesztésnek köszönhetően jelentősen leegyszerűsödik és hatékonyabbá válik kedvenc növényeink gondozása. Egyszerűen csak egy intelligens érzékelőre és egy okostelefonra van szükség a megfelelő növényápoláshoz. A szobanövény talajába helyezett érzékelő rendszeresen ellenőrzi a környezeti változókat: a napfényt, a páratartalmat, a hőmérsékletet, a talaj víz és tápanyag ellátottságát és Ph értékét. A mért értékek bluetoothon keresztül eljutnak egy kiértékelő központba, ahonnan aztán az okostelefonra megérkezik a válasz a szükséges beavatkozáshoz. Innentől pedig már csak azt kell tenni, amit a monitoron láttunk. Pl. áthelyezni a növényt egy világosabb helyre, öntözni, tápoldatozni, stb.


Bougainvillea


Szép, szép mondhatod. De mit tegyél, amíg nincs ilyen érzékelőd? Milyen növényápolásra van szükség ahhoz, hogy növényeid mindig a legjobb formájukat mutassák, hosszasan élvezhesd szépségüket?

A növények fejlődése akkor optimális, ha a számukra éppen megfelelő hő-, fény-, és vízmennyiséghez, páratartalomhoz és tápanyaghoz jutnak. Ha nem kapják meg a fejlődésükhöz szükséges környezeti tényezőket vagy netán túlzott mennyiséget kapnak, fejlődésük lelassul. Szélsőséges esetben akár maradandó károsodást szenvedhetnek vagy elpusztulhatnak. Minél tökéletesebben bánsz a növényeiddel, minél inkább figyelembe veszed igényeiket, annál szebbek lesznek és annál nagyobb lesz ellánálló képességük a betegségekkel és a kártevőkkel szemben.

Az egyes növények hő-, fény-, víz- és páratartalom igényét legfőképp származási helyük, természetes lelőhelyük környezeti értékei határozzák meg. Napjainkban könnyű helyzetben vagyunk, szinte minden cserepes növényt egy tájákoztató táblácskával árulnak, A tájékoztató ábrákból leolvasható a növény, hő-, víz-, és fényigénye is. Manapság már a növénytermesztésben is kezd elterjedni a QR kódok használata. (QR kód = kétdimenziós vonalkód, ami okostelefonnal leolvasható, "értelmes adattá" átfordítható). A QR kód alkalmazásával sokkal több információ átadására van lehetőség, mint a hagyományos piktogramos módszerrel. QR kóddal akár egy egész oldalnyi útmutató is rendelkezésünkre állhat az okostelefonon keresztül. Ha nincs tájékoztató táblácska   növény mellett, akkor a mindenképp kérdezd meg ezeket az információkat a vásárlás helyén, a virágboltban. 

 
Fokföldi ibolya


Fény
A szobában tartott növényeknél fontos figyelembevenni, hogy a kinti fénynek csupán a 35-40%-a jut be az ablakba elhelyezett növényekhez. Az ablaktól 1,5- 2 méterre már olyan kevés a fény, hogy a fényigényes növények számára már nem elegendő. Az északi fekvésű ablakokon alig jut be fény, főleg télen. Ha van rá lehetőséged, mindenképp  keleti vagy nyugati tájolású ablakok közelébe helyezd el a fényigényes növényeket. Nyáron a délre néző ablakokat árnyékold a tűzőnap ellen. Néhány növény szereti, ha forgatják, pl. a fikusz, egyesek viszont, mint pl. a fokföldi ibolya érzékenyek fényirány változásra . Ezt az igényt is fontos figyelembe venni.  A boltokban kapható fényerősségmérő is. A kis fényigényő növényeket 500-600, míg a nagy fényigényűeket 1500-2000 lux erősségű helyre tedd.


Hőmérséklet
A szobanövények jó része trópusi, szubtrópusi eredetű, ezért jól tűrik a lakások 18-26 közötti hőmérsékletét. Télen a hidegebb ablakok közelébe az alacsonyabb hőigényű növények kerüljenek. Ha fűtőtest van az ablak alatt akkor viszont semmiképp ne rakj az ablakba hidegigényű növényt. A nagy hőingadozást és a huzatot egyik növény sem szereti, erre mindenképp figyelj. A fűtött lakás nem alkalmas hűvöset igénylő vagy a telet nyugalomban töltő növények átteleltetésére,  pl a leandert, a bougainnvilleát világos, fűtetlen szobába vagy folyosóra tedd és kevés locsolással teleltesd.




Páratartalom 
A lakásokban általában száraz a levegő, a páratartalom csak kb. 40% körüli, ami a levélcsúcsok, levélszélek barnulását, a bimbók lehullását, atkák megjelenését okozhatja. Az optimális páratartalom 60-70%-os lenne, amit elektromos vízpárologtatóval egyszerűen biztosíthatsz. Párologtató készülék hiányában jó megoldás a vízzel való gyakori permetezés. A páraigényes növényekhez ideális megoldás az agyaggranulátum alkalmazása. A granulátumot vízzel együtt tedd egy tálkába. A granulátum magába szívja a vizet, így hosszabb ideig párologtat, ugyanakkor a növény gyökerei nem állnak vízben, így nem fognak befülledni, elpusztulni. 

Víz
A növényápolás legnehezebb feladata a megfelelő vízmennyiség biztosítása. Lehetőség szerint esővizet vagy mesterségesen lágyított vizet (pl. felforralás és lehűtés) használj a locsoláshoz. A szükséges vízmennyiség nemcsak a növény vízigényétől függ, azt az egyéb környezeti tényezők is befolyásolják. Ugyanannak a növénynek egy 26 fokos lakásban sokkal több vízre van szüksége, mint egy 18 fokos helyiségben.  A melegben, fűtőtest közelében lévő növényeket tehát gyakrabban öntözd. A legtöbb növénynek nyáron sokkal több öntözésre van szüksége, mint a téli nyugalmi állapotban. A frissen átültett növények szintén kevesebb vizet igényelnek.

Rendkívül vízigényesek a nagy és sok levelű növények, mint pl. a könnyező pálma vagy mostera. A közepes vízigényűek közé általában azok a növények tartoznak, amiknek bőrszerű levelük van, mint pl. a fikusz. A szárazságtűrő növények gyakran tüskések,szőrösek, viaszos bevonatúak. Ilyenek pl. a kaktuszok és a pozsgás növények.


Kaktusz

Az öntöző víz hőmérséklete egyezzen meg a levegő hőmérsékletével vagy attól egy kicsit magasabb legyen. A hidegvíz sokkhatásként éri a növényt, hirtelen lehűti a gyökereket, ami egy időre leállíthatja a növény fejlődését.

Az öntözés szempontjából nem mellékes a cserép anyaga sem. Az agyagcserép felszívja és elpárologtatja a felesleges vizet, a műanyag cserép azonban erre nem képes.  Mindkét fajta cserépben szép növényeket nevelhetsz, de a műanyag cserepbe ültett virágok öntözése nagyobb odafigyelést igényel. A virágföld típusa is befolyásolja a locsolás gyakoriságát. A tőzeges, laza földek előbb kiszáradnak, mint a tömörebb, nehezebb földtípusok. Ha teljesen kiszáradt a földlabda, ne dobd ki a növényt. Állítsd a növényt egy nagyobb edénybe úgy, hogy a cserép magasságának kb. a feléig érjen a víz. Hagyd a vízfürdőben 20-30 percig, hogy alaposan felszívja magát. Miután kivetted a vízből, kb. további 20-30 perc kell a növénynek, hogy regenerálódjon.





A legtöbb növénykárosodást azonban nem a kiszáradás, hanem épp a túlöntözés okozza. A pangó víz miatt a gyökerek hamar felmondják a szolgálatot. a növény felső része ilyenkor hervadni kezd, épp úgy, mint alulöntözésnél. A túlöntözés veszélye különösen akkor áll fenn, ha kaspóban van a növény vagy olyan magasan helyezkedik el, pl. szekrénytetején, polcon, stb, hogy nem látsz rá. Túlöntözés ellen remek megoldás,  ha az öntözést egyenkénti felszívatással végzed. Minden egyes cserepet tedd egy vízzel töltött tálkába és csak 5-10 perc után tedd vissza a kaspójába. Ezalatt az időalatt épp annyi vizet vesz fel a növény, mint amennyi szükséges a számára.  Sok növény esetén macerás és hosszadalmas, de megéri a fáradozást, a virágok meghálálják a rendszeres, szakértő gondoskodást.

Általánosan elmondható, hogy a szobanövények többsége az alulról való öntözést szereti. Sok melegigényes növénynél a levelekre jutott víz foltosodást, lombhullást eredményez. Pl. a fokföldi ibolya levelei különösen érzékenyek a vízre, ha víz éri őket, tönkremennek. A bromélia féléknél a vizet a középső tölcsérbe kell önteni.

Ugye mennyivel egyszerűbb a mobilos megoldás? És még a tápoldatozásról nem is írtam! Erre később majd visszatérek.


Broméliák



Bármilyen módot is választasz, a növényápolásra is igazak az elcsépelt, de örökérvényű igazságok. Ne keseredj el az első kudarc után! Gyakorlat teszi a mestert.! Még akkor se add fel a reményt, ha egy növényfaj a 3-4. próbálkozásod után sem virul szépen nálad. Próbáld világosabb, napfényesebb helyre tenni vagy épp tedd hűvösebbre, ha ezt kívánja.

Nyugodtan írd meg, hogy melyik növény  ápolásával nem boldogulsz és segítek.

Eredményes növénygondozást kívánok!