Rövid farsangnak hosszú a böjtje - Farsangi programajánó - Gasztronómia

avagy a, minden élvezetért meg kell szenvedni
          b, a pazarlásnak elszegényedés a vége



A farsang eredetéről, a farsangi hagyományokról szóló bejegyzésben igértem, hogy konkrét programajánlatokkal is jelentkezem majd.

Ideje rátérni a gasztornómia programokra. Se szeri, se száma a kolbász, a hurka, hentes és a böllér fesztiváloknak, disznótoros ételek köré szerveződött karneváloknak. A torkos csütörtöki féláras eszem-iszomra az idén két héttel előbb várják az éttermek az éhes szájakat. Lesznek igazi ínyencségek is. Az édesszájúaknak fánkfesztivállal kedveskednek, a csokiimádók pedig csokolédé kiállításon és vásáron vehetnek részt.


Kakaóbab

Gasztronómiai programok


Budai Hentes Fesztivál, Budapest 2013. jan. 25-27

A Millenáris parkban január 25-27 között rendezik meg a Budai Hentes Fesztivált. Hurkával, kolbásszal, belsőségekkel és minden földi jóval várják a disznóságok kedvelőit. Lelkes csapatok is jelentkezhetnek a disznó feldolgozó versenyre.



Böllérfesztivál, Kistarcsa - Pest megye 2012. jan. 26.

Január 26-án Kistarcsán Böllérfesztivál című, másodszor megrendezésre kerülő rendezvényen lesz lehetőség disznótoros ételek kóstolására. A kulináris élvezetek mellett gazdag szinpadi programok várják a vendégeket. Lesz itt népzene, néptánc, rock zenekar, sőt este utcabál is.



Torkos csütörtök országszerte 2013. jan. 31

Torkos csütörtöknek a hamvazó szerdát követő csütörtököt nevezzük. A hagyomány szerint ezen a napon felfüggeszthető az épp megkezdet 40 napos böjt, ezen a napon lehetőség van még a farsangi időszakból megmaradt húsok elfogyasztására. Torkos csütörtökön évek óta az éttermek féláras étel- és italfogyasztással kedveskednek a vendégeknek. Az idén a hamvazó szerda utáni csütörtök épp Valentin napra, február 14-re esik, ami az éttermek szempontjából szintén egy nagyon fontos, forgalmas nap. A két esemény egybeesése miatt szakítottak a hagyománnyal és idén nem a hamvazó szerda utáni csütörtökön, hanem 2 héttel előbb, január 31-én tartják a Torkos csütörtököt. Több száz étterem várja azokat, akik féláron szeretnének felfedezni új éttermeket, eddig nem kóstolt ízeket vagy akár a jól bevált, kedvenc éttermükben fogyasztanák el kedvelt fogásaikat 50 % kedvezménnyel.

A nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes jó előre időpontot foglalni az éttermekbe. A Torkos csütörtöki akcióban résztvevő éttermekről itt tájékozódhatsz. 


II. Ajaki Farsangi Disznótoros Fesztivál - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2013. febr. 2

Akinek még nem volt elég eddig a disznóságból, azoknak ajánlom a II. Ajaki Farsangi Disznótoros Fesztivált. A tradicionális disznótoros ételek mellett Ajakon különböző nemzetek farsangi szokásaival megismerkedhetünk. A fesztivál elmaradhatatlan kelléke a jó szabolcsi pálinka.

Az II. Ajaki Farsangi Disznótoros Fesztivál oldala itt érhető el.


VI. Mangalica Fesztivál, Budapest 2013. febr. 8-10

Budapest belvárosában, a Szabadság téren hatodik alkalommal rendezik meg a Mangalica Fesztivált. A helyben sült egész malac mellett egyéb helyben sült mangalica ételek közül is válogathatunk. A nehéz ételek mellé a legkiválóbb magyar borokat és pálinkákat kínálják kísérőként. A színpadon könnyűzenei programok szórakozatják a kilátogatókat.


Csokoládé és pálinka jó kis párosítás


I. Budapesti Halfesztivál, Budapest 2013. febr. 15-17

Ugyan a farsangi időszakon kívül esik, de a jellege miatt szerintem érdemes megemlíteni az Erzsébet téren megrendezésre kerülő I. Budapesti Halfesztivált. A fesztivállal  a hazai halfogyasztás népszerűsítésén túl elővizeink védelmének fontosságára is fel kívánják hívni a figyelmet a szervezők. Megtalálhatók lesznek itt a legkedveltebb magyarországi halas ételek, receptek, ugyanakkor a nemzetközi csúcsgasztronómia ízeit is élvezhetjük. 

Az I. Budapesti Halfesztivál részletes programja itt tekinthető meg.


V. Országos Farsangi Fánkfesztivál, Nagykanizsa - Zala megye 2013. febr. 9

A fesztivál alapvető célja a hagyományápolás, a magyar gasztronómia, turisztika, kultúra értékeinek szélesebb körben való megismertetése. A fesztiválon minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt, ezáltal a családoknak is komplex és értékteremtő kikapcsolódási lehetőséget biztosít. Jelmezes felvonulást követően kezdődik a fánksütő verseny.  Minden lelkes profit és amatőrt várnak, nem akármilyen szándékkal, szeretnénk megdönteni a fánksütés Guinness rekordját. A fánkon túl bio élelmiszerek, édességek, sajtok, mézek, pálinkák kóstolására és vásárlására is .

Pécsi Csokoládé Karnevál, Pécs - Baranya megye 2013. febr. 2-3

A Zsolnay Kulturális Negyedben megrendezésre kerülő Jégvirág Fesztivál egyik kiemelt rendezvénye az első Pécsi Csokoládé Karnevál. A Jégvirág Fesztivál számos téli kikapcsolódási lehetőséget kínál. A táncos, zenés, irodalmi, művészeti és gyerekműsorokat jól kiegészítik  a Pécsi Csokoládé Karnevál saját programjai.



Kézműves csokoládék