Ádám látott ilyet nőtlen korában - A természet csodája: a csókvirág

avagy hát ez csodálatos, hihetetlen dolog!

Nagyon izgalmas hét van előttünk, amin a főszerep, az apró figyelmességeké, a szereteté, a szerelemé, a romantikáé. Valentin nap, házasságok hete. Mimással lehet indítani egy ilyen hetet, mint a világ egyik legerotikusabbnak tartott virágával, a csókvirággal. 

http://www.pinterest.com/pin/472385448384624267/
Csókvirág
Kép forrása: http://www.pinterest.com/pin/472385448384624267/

A latinul Psychotria elata vagy Psychotria poeppigiana néven ismert növény őshazája Kolumbia, de mára a trópusi Amerika több orzságában is megtalálható. A buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó cserje legismertebb rokona az arab kávé (Coffea arabica). A fásszárú növény virágai sárgák, viszonylag jelentéktelen szirmokkal. A növényt igazán látványossá a virágszirmokat borító fellevelek teszik. A feltünően piros, dús ajkakra emlékeztető fellevelek feladata, hogy oda vonzzák a beporzó rovarokat.


Csókvirág



A csókvirágot Dél-Amerikában előszeretettel alkalmazzák természetes afrodiziákumként. Jelentős a szerepe a népi gyógyászatban is. A megszárított növényi részek főzete kiváló gyógyír fejfájás, rándulás, reuma, izomfájdalmak és zúzódások esetén. A fellevelek nedve a hallójáratba csepegtetve a fülfájást enyhíti. A virágokból készített elexír köhögés csillapítására és légúti fertőzések kezelésére hatásos.

Próbáltam keresgélni, hogy hazánkban fellelhető-e valahol csókvirág, de sajnos nem találtam nyomát. Így egyelőre be kell érnünk a fotókkal.