Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja - Dorottya, a kertészek és a virágárusok védőszentje

avagy ha Dorottya napján, február 6-án hideg van, Julianna napra, február 16-ra megenyhül az idő

Úgy tűnik nem igen van olyan szent a naptárban, akinek valamilyen módon ne lenne köze a virágokhoz. Ma Dorottya napja van, ami nem csak azért fontos nap, mert időjárási jóslat kötődik hozzá. A művészetben Szent Dorottyát gyakran ábrázolják rózsákkal, amelyeket a fején koszorúba hord vagy a kosarában tart.  Dorottya a kertészek és a virágárusok védőszentje.

A Dorottya név latin eredetű Dorothea régi magyar változata. A Dorothea jelentése: Isten ajándéka. A Dorottya név a XVI. században igen gyakori név volt, később aztán veszített népszerűségéből. Csokonai Vitéz Mihály vígeposzának köszönhetően aztán ismét ismertté vált. Csokonai a címszereplő komikus vénkisasszonynak adta a Dorottya nevet. A XX. század utolsó évtizedében aztán ismét kedveltté vált.

A népszokás szerint Dorottya napján az asszonyoknak nem szabad dolgozniuk, például ha ezen a napon varráshoz fognak, megfájdul az ujjuk. A Dorottya-játékok a XV. században terjedtek el. Céhinasok, iskolások, bányászok adták elő Dorottya legendáját, később farsangoló elemekkel is kibővült a játék.

A népi időjóslásban fontos napnak számít Dorottya napja. Azt tartják, hogy ha Dorottya napján fagy van, akkor Zsuzsanna napján olvadni fog. "Ha Dorottya szorítja, Zsuzsanna megtágítja."



Giacomo Cestaro: Rózsákat tartó Szent Dorottya


Ki volt Dorottya és miért lett a kertészek és virágárusok védőszentje?

  
Dorottya a keresztény római polgár Dorus (görögül: ajándék) és Thea (jelentése: istennő) harmadik leányaként született Kappadókiában, a mai Törökország területén Kr. előtt a III. században. Vallásos hitben nevelkedett. A helyi uralkodó beleszeretett a szépséges lányba, ám Dorottya nem viszonozta az érzelmeit. Krisztus jegyesének tartotta magát. Büntetésként az uralkodó forró ónnal teli kádba vettette, de testében ez sem tett kárt. Majd kilenc hónapig börtönben raboskodott, ahol angyalok táplálták, amitől még szebb lett, mint valaha. Miután azt állította, hogy Krisztus kertjében szokott rózsát és almát szedni újabb kínzásokat kellett átélnie, végül lefejezték. Kivégzése után egy égi gyermekküldönc egy virágokkal és gyümölcsökkel teli kosárral jelent meg a bírónál.  A bíró a csoda láttán megtért, dicsérte Dorottya Istenét, hogy februárban rózsát és almát küldött neki.

A kivégzése utáni csodára utalva Dorottya, a "Tavaszi Rózsa" néven kezdték emlegetni, és hozzá imdákoztak a bőséges virág-, és gyümölcstermés érdekében. Ez emelte végül a kertészek és virágárusok védőszentjévé. Az Egyház Dorottya napján néhol almát és virágot is szokott szentelni, például a borsodi Hangony faluban.


Rózsa

Az írással tisztelegtünk Dorottya előtt, így remélhetőleg a kertészetre és virágárusokra bőséges év vár!