Szerelem, bor, kocka ürítik az erszényt - Virágot a virágnak!

avagy sok pénzt elvisz az udvarlás, az ital és a szerencse játék

A Valentin-nap világszerte a virágok és a kertészek ünnepe, amikor mindenki virággal köszönti barátait és szeretteit. Hogy miért pont virággal, holnap ezt is elárulom. Nálunk a Valentin nap ünneplése, ez a szép szokás kb. 20 éve jött divatba. Főként a fiatalok körében népszerű, akik szívesebben vesznek plüss figurát, szívet ábrázoló tárgyakat vagy csokoládét, mint virágot. Az ünnep a lényege nem a drága ajándék, hanem aprócska, de szívből jövő figyelem. 

A nők számára viszont igenis fontos kellék a virág. Virág nélkül nincs romantika, így az a férfi, aki biztosra akar menni, mindenképp térjen be egy virágüzletbe. Akár egy szál, akár egy csokor vagy akár cserepes virágot választ a lovag kedvesének, feleségének, barátnőjének biztos lehet a sikerben. A reakcióban nem fog csalódni.

A szerelmesek és így a Valentin-nap régi klasszikus virága a vörös rózsa, akár csokorba kötve, akár csak egy szál magában, esetleg némi zölddel kiegészítve. Számtalan színben vásárolhatunk rózsát. Nem árt tudni, hogy az imádott hölgynek melyik szín a kedvence. Sokan szeretik a sárga és rózsaszínű rózsákat. Annak ellenére, hogy számtalan színben vásárolhatunk rózsát, még mindig a vörös és a fehér színű a legkelendőbb.

A rózsa elegáns, nemes virág, így abból egy szál is jól mutat, de a romantikus gavallér csokrot is köttethet szíve hölgyének. Tíz alatti mennyiségnél a páratlan számú virágokból szebb kompozíció készíthető, 10 felett viszont már lényegtelen, hogy páros vagy páratlan számú virág kerül a csokorba.

Vajon melyik hölgy nem lágyulna el egy ilyen vörös rózsa csokor után?

Milyen virág illik még a Valentin naphoz?

Manapság azonban olyan széles a virágboltok választéka februárban is és olyan drága a szép hosszúszárú rózsa, hogy egyre kevesebben választják a régi klasszikust. A méregdrága vörös rózsák helyett számtalan szép virágot ajándékozhatunk, amelyekkel ugyanúgy kifejezhetjük szeretettünket és szerelmünket.

A Valentin nap színei a piros, vörös és a rózsaszín, így a legtöbb virágbolt ezekben a színekben pompázik. A léggömbök szerencsére veszítettek népszerűségükből, így hálistennek a giccstől a letisztultabb, ízlésesebb irányba mozdultunk el. A virágboltban kapható kisebb szívecskék ízlésesek, nem nyomják el a virágokat, sőt jól kiegészítik azokat, kiemelik szépségüket.


Valentin-nap


Szerintem nem kell feltétlenül a piroshoz, a vöröshöz és a rózsaszínhez ragaszkodni. Ki kell használni, hogy a virágboltok változatos kínálattal várják a vevőket. Már kaphatóak a színpompás, illatos tavaszi virágok. Bármelyik jó választás ebben a februári zord télben, amikor mindenki már a tavasz beköszöntét várja. Mindenki vágyik arra, hogy végre megérezhesse a tavasz fuvallatát, a tavasz jellegzetes illatait és gyönyörködhessen a természet újraéledésében. 

Bátran válasszunk fréziát, tulipánt, jácintot, nárciszt. Egy szál ára nem vészes, de a rózsával ellentétben ezekből egy szál nem igazán mutatós, legalább 3 szálat kell venni. Igazán jól azonban csokorban mutatnak. Ráadásul úgy, ha különböző fajta virágok kerülnek egymás mellé. Elég tartósak, naponkénti víz cserével egy hétig is örvendhetünk szépségüknek. 


Itt aztán van minden!


Jó választás a szerény kis virág a hóvirág. Nagyon mutatós, főleg ha szép színes vázácskába kerül.

A virág választásnál fontos szempont az is, hogy hova, milyen vázába kerül majd. Gyönyörű, drága csokor is elcsúnyul, ha hozzá nem illő vázába helyezik. Nem lesz teljes az összkép és ezért a virágokat sem látjuk olyan csodásnak. A jó váza nem nyomja el a virágokat, hanem hangsúlyozza, kiemeli azok szépségét. A virágboltok többsége vázákat is árul, legjobb rögtön vázát is választani a virághoz,  így azonnal egy komplett ajándékunk lesz, nem kell törni a fejünket, hogy mit vegyünk a virág mellé. Az időtakarékosságról nem is beszélve.

A vágott virágok élettartamát megnövelhetjük, ha a virágok szárát naponta fél centire visszavágjuk és a vázába kicseréljük a vizet. A vázából a vizet nem kell feltétlenül a lefolyóba önteni, nagyon jól használható a cserepes növényeink öntözésére. Már is spóroltunk egy kis vízdíjat és a környezetünk megóvásáért is tettünk valamit!


Nem kell azonban feltétlenül vágott virágban gondolkozni. Kiváló ajándék a cserepes virág, aminek aztán akár évek múlva is örülhet a megajándékozott. A vágott virágként árult hagymás növényeket, a tulipánt, a nárciszt, jácintot cserepes változatban is megvásárolhatjuk szívecskés dekorációba öltöztetve. Ezeknek az az előnyük, hogy a hagymájuk kiültethető a kertbe és következő évben is csodálhatjuk a virágaikat.

Ciklámen


Nagyon kedves ajándék a piros, a fehér vagy rózsaszín színekben kapható ciklámen. Ízléses csomagolásban mini változatban is elérhető. Kicsit kényes virág, nem tűri a lakótelepi lakások melegét. Mindig alulról kell öntözni, nem szabad a leveleit és a virágait megnedvesíteni. A virágok élettartam növelhető, ha éjszakára hűvös, fűtetlen, de fagymentes helyre tesszük.


Igen divatos a törpe vagy mini rózsa. Hosszan virágzik, meleg helyet és sok vizet igényel. A tavasz beköszöntével aztán kiültethető a kertbe, erkélyre, ahol évekig virít majd.

Legkeresettebb cserepes virág a kankalin, népszerű botanikai nevén a Primula. Azon kevés növények közé tartozik, ami szinte minden színben megtalálható, még a viszonylag ritka kék színben is. Élénk virágai szinte világítanak a lakásban, igazi tavaszi hangulatot áraztanak, főleg ha többet összeültetve kis kompozíciót készítünk belőlük. Elvirágzás után kevesebb vizet adjunk neki, majd a fagyok elmúltával ültessük ki a kertbe bokrok tövébe. Következő évben a tavaszi hagymások virágzása idején a kis kankalinunk is virágba borul. 

Kankalin vagy latinul Primula


Akár milyen virágot vagy más ajándékot is válassz, lásd meg a Valentin nap igazi értelmét. Ne a giccset lásd benne, ne világméretű üzletnek gondold (kérdezz meg egy virágost mit mondd erre!). Vedd észre, hogy ez egy olyan nap, amikor több féle eszközzel, többek közt szép virágokkal elmondhatod kedvesednek, hogy mennyire szereted, mennyire fontos számodra. Mennyire jó, hogy Ő van és melletted van! 

A Valentin nap nem azt jelenti, hogy csak ezen az egy napon kell szeretnünk a másikat. A mai rohanó, stresszes világban azonban fontosak az ilyen napok is, amikor egy kicsit még jobban odafigyelünk egymásra. Még jobban kifejezzük érzéseinket valami kis apró ajándékkal, legyen az akár egy doboz csoki vagy egy szál virág.