Elmehet a szépek közt - Ibolya 1

 avagy eléggé szép


Nagy kedvencem a szerény, de annál szépségesebb és szívósabb ibolya, a tavasz egyik első hírnöke. Nagyon igénytelen növény, erdőkben, réteken gyakran találkozhatunk vele. Szinte minden helyen megél ahol van elég víz és talaj. Azon kevés növények egyike, amit szinte a világ minden pontján megtalálhatunk. A mérsékelt égövön túl trópusi és szubtrópusi területeken épp úgy megcsodálható, mint az Andokban 4600 méteres magasságban.  

Szerényen megbúvó ibolyák

Az ibolyafélék nemzetségébe 450 faj tartozik. A fajok jelentős része a természetben szabadon is megél. Egyes fajok levele lándzsás, másoké igen széles, szárnyas, ujjas vagy akár pajzs alakú is lehet. A magashegyi fajok apró, bőrnemű, éles-szögletes, sokszor pikkelyszerű levele a megvastagodott hajtásra borul.



A Kárpát-medencében megtalálható fajok illatos lila, vagy fehér virágai a tavasz közepéig nyílnak. A Kárpátokban 1500-2000 méteres magasságban sárga ibolyát is találunk. Öttagú virágainak két középső szirma eláll vagy lefelé konyul. Virágait rovarok porozzák be. A nektárra gyűlő rovarok szétnyomják a porzókat, az ezek közé bepotyogott virágpor rájuk tapad.

Sárga ibolya
http://www.pinterest.com/pin/472385448387009013/


Az illatos ibolya virágából Franciaországban és Olaszországban olajat sajtolnak. Sok női parfüm virágillatának eleme az ibolyaillat. Az ibolyavirág-olaj az egyik legdrágább illatszer alapanyag, így érthető, hogy sok helyen kimondottan illatszeripari célokra termesztik. Az ibolyának nemcsak a virága, hanem a levelei is tartalmaznak illó olajat. A lepárolt ibolyalevél-olajat is nagyon értékes, ami nem is csoda, hisz 20 g tiszta olaj körülbeül 1 tonna levélből állítható elő.

Kevesen tudják, hogy az ibolya is az ehető növények közé tartozik. Az ibolya virága kandírozottan vagy nyersen sütemények, pudingok, jégkrémek díszítésére használható. A friss virágok salátákba, cukrok, teák, ecetek illatosítására is alkalmasak Levelét saláták készítésénél használhatjuk, vagy főve levesek, szaftos ételek ízesítőjeként kiváló.
Ibolya a kertben
Friss vagy szárított virágának szörpje vagy forrázata enyhe hashajtó, de hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákba és idegnyugtató szerként is használhatjuk.

Az egyes fajok leveleit sebek gyógyítására is használják Dél-Amerikában. Kínában egyes fajokat főzeléknövénynek termesztenek.
Az ibolya szépsége több költőnket is megihlette. Juhász Gyula egyenesen Mona Lisa mosolyához hasonlította szépségét. 
Ibolyák