Nálunk is vízben főznek - A víz világnapja


avagy mi is csak egyszerű szegény emberek vagyunk


Ma ünnepeljük a Víz világnapját. Az éltető vízét, ami minden élőlény számára létszükséglet és egyre kevesebb van belőle. Itt természetesen az édesvízre gondolok. A sós tengervízből a globális felmelegedés következtében egyre több van. Hollandiában egyes tengerparti régiók már veszélybe is kerültek. Félő, hogy újabb vízszint emelkedés eltünteti a településeket.

Évtizedekkel ezelőtt még mindenki úgy gondolta, hogy az ásványi anyagokkal együtt a föld édesvíz készlete is korlátlan, kifogyhatatlan. Mára már szerencsére egyre többen vélik úgy, hogy ez a természeti kincsünk is kiapadhat, nem végtelen. A vízdíjak folyamatos emelkedése is sokakat arra ösztönöz, hogy spóroljanak a vízzel. Nem árt azonban még tudatosabban élni, nem elherdálni amink van. Takarékoskodni a vízzel, hogy a jövő nemzedékeinek is maradjon még valami. Neked sem mindegy hogy fognak majd élni az unokáid, dédunokáid,  utódaid.

Málta



A Víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Az ENSZ március 22-ét jelölte ki arra, hogy felhívja a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontosságára. Fontos foglalkozni a témával, mert néhány évtizeden belül globális problémává válhat a vízkészletek szűkössége a népesség növekedése, az éghajlatváltozás miatt.

Vízesés alatti séta Norvégiában

Magyarország vizekben igen gazdag, itt található Európa egyik legnagyobb vízkészlete. Becslések szerint 200 millió embert is eltudnánk látni ivóvízzel. A vizek jelentős része külföldről érkezik a folyóinkon keresztül, csak a töredéke hullik le csapadék formájában. Hazánk földalatti vízkészlete rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben egyaránt.

Már az ókori rómaiak is a vizek országának nevezték a Kárpát-medence területét. Szakemberek szerint csak a Szigetköz kavicsos talajrétege között annyi a víztartalék, amely Magyarország szinte teljes lakosságát el tudná látni ivóvízzel. Magyarországon az egy főre jutó vízkészlet 12 ezer köbméter évente, ami Európában az egyik legmagasabb érték. Budapest a világ egyetlen fővárosa, amely felszíne alatt jelentős mennyiségű termálvíz található.


Plitviczei tavak tavassal a legszebb

A nagyvárosokban nagyon jó az ivóvíz minősége, egyes vidéki térségekben viszont szinte ihatatlan. Az Alföld déli részén a víz arzéntól szennyezett. A víz körforgásában gondot okoz az is, hogy csak a háztartások 75 százalékában van bekötve a szennyvízcsatorna.

Nagy értéke van Európában is víznek, de különösen igaz ez az afrikai és ázsia országokra. Az ivóvízhiány világméretű jelenség, az emberi társadalom édesvíz igénye nagyobb, mint a rendelkezésre álló mennyiség. Már most ott tartunk, hogy hat emberből egynek nem jut tiszta víz.


Vízemeleő kerekek, úgynevezett nóriák Hamában, Szíriában

Magam részéről azzal próbálok kevesebb vizet fogyasztani, hogy nem teli kád vízben fürdök, a fogmosáskor nem folyatom végig a vizet. Egyesek szerint a zuhanyzással kevesebb fizet fogyaszt az ember, mint kádban fürdéssel. Szerintem ez csak akkor igaz, ha a zuhanyzás odafigyeléssel történik. Sokan addig is folyatják a vizet, amíg szappanozzák a testüket és képesek akár 10 percig is a zuhany alatt állni. Tőlük biztos kevesebb vizet fogyasztok a kádban fürdéssel.



Három tanács kert tulajdonosoknak a vízkészlet kíméléséhez:

1.Gyűjts az esővizet! 
Az esővíz egyszerűen gyűjthető az ereszcsatorna alá helyezett tároló edénybe. Nemcsak a víz számlád lesz kisebb, ha esővízzel öntözöd a virágaid, de növények is meghálálják.

2. Az esőztető öntözés helyett válaszd a csepegtető öntözést!
A csöpögtető öntözés a növények gyökeréhez juttatja a vizet, lecsökkentve ezzel a párolgási és elfolyási veszteséget.

3. Fúrass kutat a kertbe!
Ha lehetőséged van rá, készíttess kutat a kertbe. Így nem kell a drága, ivásra is alkalmas vízzel öntöznöd a növényeket. A fúrt kútból jövő vízzel akár automata öntöző rendszer is kiszolgálható. Az automata öntöző rendszer kiépítése nem olcsó ugyan, de a szakszerűen megtervezett hálózattal sok időt és energiát spórolhatsz meg magadnak, különösen egy nagyobb méretű kert esetén.


A Gyilkos-tó Erdélyben

A víz nagyon sok költőnk képzeletét megmozgatta. Elég csak pl. József Attila A Dunánál, vagy Petőfi Sándor a Tisza versére gondolni. A nagy folyókon túl a kis patakok, csermelyek, forrárok is gyakran kerültek az írok pennája alá.  Kányádi Sándor kedves versével kívánom, hogy a jövő nemzedékeinek is legyen még lehetősége megízlelni a hűs források tiszta vizét!


Kányádi Sándor: Ének a forrásról
(részlet)

Van egy forrás valahol egy
öreg erdő sátorában,
valamikor a korsómmal
vízért én is odajártam.
Ott tanyáznak a rigók is,
közelében raknak fészket;
alkonyatkor odajárnak
szarvasok és szomjas őzek.
Láttam belőle kortyolni
nyári napot, teleholdat,
csillaghullás idején a
csillagok mind belehullnak.