Nem minden nap ragyog a nap - Szürke napokra Napraforgó kalács!

avagy nem lehet mindig szerencséje, jó sora az embernek

Húsvétkor jól megtréfált bennünket az időjárás. Az ilyenkor szokásos és joggal elvárható enyhe, napsütéses nap helyett, borongós, esős napra ébredtünk. A virágok a hó alatt dideregtek, mi pedig a meleg szobában úgy döntöttünk, hogy nem vagyunk hajlandóak lemondani a napról. Ha már a természet megvonta tőlünk, akkor majd kalács formájában varászoljuk az asztalra. Napraforgó kalácsot készítettünk!

Szerintem elég jól sikerült és nagyon finom is volt. Nagyon mutatós és nem is olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. Neked hogy tetszik?

Napraforgó kalács

Érdekel a receptje és az elkészítési módja? Olvass tovább! 

Hozzávalók:
60 dkg liszt,
3 dl tej,
5 dkg élesztő,
8 dkg cukor,
5 dkg vaj, margarin vagy zsír,
kis só,
3 tojássárgája, ebből egy a kalács megkenéséhez,
10 dkg mazsola

Kencéhez
10 dkg vaj vagy margarin,
3 evőkanál cukor,
2 rúd vanília vagy 2 csomag vaníliás cukor


Kalács tészta készítése:

1. Kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

2. A cukrot és a sót a többi langyos tejben feloldjuk.

3. A lisztbe belekeverjük a 2 tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a tejet. Jól összedolgozzuk, kb. 25-30 percig dagasztjuk, hogy egy kicsit keményebb tésztát kapjunk. Amikor már jó levegős, hólyagok vannak benne, akkor az olvasztott vajat vagy zsírt is beledolgozzuk.

4. A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és az oldalát liszttel meghintjük. A tésztát visszahelyezzük és a tetejét is meglisztezzük. Letakarjuk és egyenletes langyos helyen kb. 1/2 órát keletsztjük.

5. Ezután újra dagasztjuk, majd újra kelesztjük egy fél órát. A végére kb. az eredeti méret háromszorosára nő. Akkor jó a tészta, ha jó hólyagos.


Akkor jó a tészta, ha jó hólyagos

Ez az alap kalács tészta használható pl. a fonott kalács készítéséhez is, de formája miatt én imádom a napraforgó kalácsot. Kicsit bonyolultnak tűnik, pedig innentől egyáltalán nem az.


 Napraforgó forma kialakítása:

1. A felolvasztott vajból a vaníliából és a porcukorból elkészítjük a kencét.

2. A jól meg kelt tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk és hengert formálunk belőle, majd 2 részre osztjuk.

3. Az egyik rész tésztát 5, a másikat hat egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kis gombócot formálunk. Az 5 gombócból lesz a kalács alapja, a 6 részből 5 adja majd a napraforgó kisebb szirmait, míg a hatodik lesz majd a kalács közepe.

4. Először az 5 gombóccal foglalkozunk. Mindegyik gombócot kb. tányér nagyságúra, 2-3 milliméter vastagságúra kinyújtjuk. Az egyiket egy kicsit nagyobbra nyújtjuk, ez lesz majd a teteje, a felső lap.

5. A 4 egyforma nagyságú kinyújtott lapot megkenjük a langyos kencével és egymásra helyezzük őket. A tetejére úgy rakjuk rá a nagyobb lapot, hogy az beborítsa a többi lap oldalát is. Ezt a lapot nem kell megkenni a kencével. 

6. Az egymásra rakott lapokat sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és 8 részre bevágjuk a tésztát, vigyázva, hogy a szélénél kb. 1 centis részt vágatlanul hagyjunk.  Ez az egy centis rész tartja majd össze a tésztát.


8 részre vágjuk a szélétől 1-1 cm-t meghagyva
 
7. A bevágások mentén a szirmokat kihajtjuk.



A cikkeket kifordítjuk
8. A második 5 gombócot akkorára nyújtjuk, mint a lyuk a kalács közepén. Ezekkel ugyanúgy járunk el, mint az előzőekkel, tehát nyújtjuk, kencével megkenjük, egymásra rakjuk, a felső lappal beborítjuk, ezt nem kenjük be a kencével.

9. A középre helyezett belső lapokat szintén 8 részre vágjuk ügyelve arra, hogy a vágások az előzőleg kihajtott szirmok közepére essenek.

Középre behelyezzük a másik 5 lapot és a kihajtott szirmok felénél bevágjuk

10. Ezeket a belső szirmokat is kihajtjuk.
 
A belső szirmokat is kihajtjuk
11. A hatodik gombócot behelyezzük középre. Ezt is megkenjük a kencével és áztatott mazsolával megszórjuk.


A közepébe belehelyezzük a maradék tésztát, megvajazzuk és áztatott mazsolával megszórjuk

12. Kb. 30 percig tovább kelesztjük, majd tojássárgájával megkenjük.


Sütésre készen

13. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 3/4 óra alatt aranybarnára sütjük. 

 

Jó étvágyat!
13+1. Ezt már magatok is kitaláljátok!