Késő ünnep után kántálni - Tihanyi Levendula Fesztivál

avagy idejében kell meggondolni a dolgot vagy elvégezni a teendőket, mert amivel elkéstünk annak semmi haszna sincs

Régi tervem volt már eljutni a híres Tihanyi Levendula Fesztiválra. Valahogy mindig úgy alakult, hogy volt valami egyéb program vagy váratlan esemény, ami meggátolta ezt. Az idei évben is sokáig bizonytalan volt, hogy összejön-e. Aztán az utolsó pillanatban, vasárnap mégis eljutottunk. 


Tihanyi Apátság előrétérben levendulával és szőlővel

Csodálatos élmény volt, hogy intenzív levendula illat lengte be a félszigetet. Az egyedülálló élményt sajnos nem tudom átadni. Képeim azért talán közelebb visznek ahhoz, hogy átérezd a hangulatot és felébredjen benned a vágy, hogy egyszer Te is személyesen megtapasztald a fesztivál légkörét. 



Milyen volt a Fesztivál?
Mi a Tihanyi-félsziget és a levendula történetét bemutató, egész évben nyitvatartó Levendula Ház Látogatóközpontban kezdtük az ismerkedést a levendulával.


Levendula Ház Látogatóközpont
 
A Fesztivál több kulturális program mellett kirakodó vásárral, kézműves foglalkozásokkal, népi játszóházakkal, levendulás lekvárfőzéssel várta az érdeklődőket. Szedd magad mozgalom keretében bárki begyűjthette magának az egész évre szükséges levendula mennyiséget. Az előrelátók jókora mennyiséget arattak vagy vásároltak, hogy jusson belőle a szürke, téli esték feldobására, a nyár hangulatának visszaidézésére is.

Felirat hozzáadása


Ami itt nem volt kapható levendula ízben, az nem is lézetik.
 

Levendula fagylalt

Elég nagy csalódás volt számunkra, hogy a kirakodó vásár már délután 3-kor bezárt. Az idei tapasztalatok alapján mindenképp azt javaslom, hogy ne hagyd utolsó napra a fesztivál meglátogatását. 

Levendula szörp és szappan

Tihanyt a fekvése, különleges atmoszférája és rengeteg látnivalója miatt a fesztiválon kívül is bármikor érdemes felkeresni. Minden évszakban más-más arcát mutatja. Túrázásra különösen a tavaszi időszak alkalmas, amikor rengeteg védett növényt is testközelből szeügyre vehetünk. A nyáron érkezők azért ne haggyák ki a balatoni csobbanást sem! 

Az Apátságtól letekintve ezzel a képpel várt a Balaton
 
Persze nem tudtunk úgy eljönni Tihanyból, hogy ne vásároljunk egy kislevendula bokrot egy igazi őstermelőtől! Nem volt egyszerű a választás!

Eladásra váró levendula tövek

Bátran ajánlom a Szedd Magad akciót is. Megtapasztalhatod, hogy nem is olyan egyszerű a levendula szedése. Viszont akár hatalmas mennyiségű levendulára is szert tehetsz. A későbbi bejegyzéseimben megmutatom, hogy tudod hasznosítani a virágokat dísz-, gyógy-, illetve fűszernövényként.