Csupa minő, hátha még nő - Szarvasi Arborétum és a Mini Magyarország

avagy eredetileg a "minő" szót gyakran használó ember gúnyolása

A 2013 áprilisban a Szarvasi Arborétum területén kiállított mini makettek biztos nem fognak már megnőni. A tervek szerint viszont újabb épületek kicsinyített másával bővül majd a park sokak örömére.

Eddig még nem voltam Magyarország legnagyobb arborétumában a Szarvas-Békésszentandrási-holtág partján 82 hektáron elterülő Szarvasi Arborétumban. Ideje volt hát bepótolni ezt a mulasztást. Különösen vonzó célponttá vált az arborétum, miután idén tavasszal megnyitották a hazánk híres épületeit bemutató makettparkot, a Mini Magyarországot is. Az Államalapításunk ünnepe előtti napra időzített látogatás rendkívül jó ötlet volt. 

Szarvasi Arborétum bejárata


A Pepi-kertnek is nevezett arborétum az olasz származású Bolza családnak köszönheti létét. A Pepinek becézett Bolza József feleségével, gróf Batthyány Annával kezdte meg az Anna-liget fásítását. A későbbi örökös Gróf Bolza Pál a Körösök szabályozása után, az 1880-as évek végén kezdte meg a tudatos kertépítést. Számos növényritkaságot hozott, hozatott a világ különféle tájairól. A gróf a folyamatosan gazdagodó kert felügyeletét az 1940-es években az államnak ajánlotta fel.

Az arborétum fásszárú gyűjteménye több mint 1600 féle növénykülönlegességből áll. A fenyőfélék családjából 300 fajtát tekinthetünk meg, de található itt például mocsárciprus, japán juhar, virginiai varázsmogyoró is. A lombhullató és lomblevelű fák, cserjék mellett rengeteg rovar és madár is él a kertben. Emlősökben sincs hiány, apróbb rágcsálók, vakondok, sünök, nyulak, s néhány őz és róka talált itt menedéket. Az Arborétum jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem felügyelete alatt áll. 

Az arborétum stílusos fogadó épülete
A történelmi Magyarország mértani közepére megálmodott Mini Magyarország területén pár óra alatt szinte az egész országot bebarangolhatjuk. Az arborétum növényvilágával harmóniában több száz év történelmi hagyománya, építészete hever a lábunk előtt. Mind ez úgy, hogy csak egy viszonylag kis területet járunk be.



Budapest a Mini Magyarországban


Az élménypark megalkotását a brüsszeli Mini Europe ihlette. A részletgazdag makettek készítése és a park kialakítása 9 hónapot vett igénybe. A többnyire 1:25 méretarányú épületekhez műgyantát, kerámiát, tűzzománcot, fát és fémeket használtak. A kb. 70 millió forintos beruházással készült épületek, szobrok és hidak a zord időjárási körölményeknek is ellenállnak.


Az épületek látványa mellett kisebb meglepetések is várnak a kiváncsiskodókra. Az Egri várnál az 1552-es csata jelenetei elevenednek meg. Az Operaháznál pedig audió meglepetés is várja az érdeklődőket. Gombnyomásra Kodály Zoltán Háry János című daljátékából a Toborzó dal csendült fel Melis György fantasztikus előadásában.


Operaház a Mini Magyarországban

A jelenleg 22 makettből álló park bővítési tervei között a határainkon túli emblematikus épületek és népi építészet bemutatása is szerepel. A további közel 80 kicsinyített másolat között hajó-, és vasútmodellek is helyet kapnak majd.



Szegedi Dóm a Mini Magyarországban

Tudom, hogy még bővülni fog, de maradt bennem néhány hiányérzet. Szíves láttam volna a Világörökségi helyszíneinket is. Pl. a Pannonhalmi Apátságot, a Budai várat vagy Hollókő jelelgzetes házsorát. Oda kívánkoznának még a hévízi tó elmaradhatatlan kellékei a tavi rószák is vagy az Eszterházy kastélyhoz a díszes kovácsolt vas kerítés. Az Országház cserepei pedig nem túl élethűek, a világos lila színükkel. Ezektől eltekintve tudom ajánlani, hogy aki arra jár ugorjon be egy kis nézelődésre. Igazán élvezetes messziről találgatni, hogy melyik épület mi lehet.


Az arborétum növényvilága a tavaszi virágzás és az őszi lombszíneződés idején a legvarázslatosabb. A Mini Magyarország azonban minden évszakban különleges élményt kínál minden korosztálynak. A két helyszín külön-külön is látogatható, kombinált jeggyel viszont jelentős kedvezménnyel nézhetjük meg mindkettőt.