Elmehet a szépek közt - Orchidea gondozása

avagy eléggé szép


A hétvégén ismét orchidea kiállításon jártam a Mezőgazdasági Múzeumban. A kiállítás most sem okozott csalódást. A díszvendég Japán egyedi kézműves babákat bocsátott a szervezők rendelkezésére. A helyszín is méltó volt a színpompához. A sok elbűvölő virág még fennségesebbnek tűnt a múzeum szecessziós épületében. Hazafelé jőve jutott eszembe, hogy a kosborokról vagy más néven orchideákról még nem is írtam itt a blogban. Pedig az orchideák családja a legnépesebb a növényvilágban, több, mint 30.000 orchidea fajt különböztetünk meg.  A virágos növények 40%-t teszik ki.

Japán baba az orcideák közt


A legtöbb orchidea a trópusi őserdők mélyéről indult el világhódító útjára. Mára már az egyik legkedveltebb szobanövény vált belőle. Rendszertanilag a kosborokhoz sorolható a mindenki által jól ismert és kedvelt fűszernövény : a vanília is és amit talán még kevesebben tudnak a hazánk több különleges védett növénye is.


Erdei ujjaskosbor Forrás: novenyhatározo.info



Az első hivatalos feljegyzések ezekről a csodálatos növényekről a Kr. e. V. századból származnak. Az Orchis, Orchidea név a görög orchid here, férfi ivarmirigy szóból ered a Kr. e. III. századból. Az emberek ebben az időben hittek abban, hogy a  kosborok növelik a férfiasságot. Úgy tartották, hogyha a kosbor két álgumója közül megeszik a nagyobbat, akkor fiút nemzenek.

Időszámításunk első évszázadaiban egyre többet emlegetik a japán irodalomban is. A termesztésével kapcsolatos első feljegyzések azonban csak a 10. században jelennek meg. Az európai irodalmakban nem dísznövényként, hanem gyógynövényként emlegetik. Ennek magyarázata egyszerű, a trópusi fajokat nem ismerték, az európai fajok pedig kevésbé látványosak. A trópusi fajok Hollandián, Belgiumon és Anglián keresztül a XVIII. században jutottak el Európába.

Az orchideáknak is van szimbolikus jelentésük: a nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői.


Lepke orchideák


A hazánkban kapható orchideák többsége mai is jellemzően külföldről származik. A magyar orchidea kertészek legszebb ékességüket kiállításokon mutatják be és árusítják.  Az orchideát sokan még mindig egy misztikus és különleges növénynek tartják, félnek a tartásától, annak ellenére, hogy köztudott milyen hosszú ideig, akár 3 hónapig is virágzik.


Az orchidea fajok közül a lepkeorchidea, pilleorchidea, latinul Phalaenopsis a legismertebb. Ennek a tartása a legegyszerűbb, ez a leghálásabb faj.  Eredetileg trópusi erdők lakója, fák tetején él, a tápanyagot nem a talajból, hanem a levegőből veszi. A nemesítéseknek köszönhetően azonban bizonyos határokon belül képes alkalmazkodni és elviselni a szobai körülményeket. Az egészséges növénynek rövid, tömör, sötét zöld fényes ovális levelei és léggyökerei vannak. Magasra nyúló szárán találhatók a lepke formájú virágok. 

Lepkeorhidea (Phalaenopsis)




Az orchideák legszebbikének, a királynőjének a Cattlaye orchideát tartják. Hatalmas virágai mindenféle színben megtalálhatók, találunk köztük illatos fajtákat is. Hibridjei kertészetekben gyakran kaphatók, kis igényűek, és hálásan virágoznak évente többször is.

Cattlaye orchidea


Oncidium orchideák könnyen nevelhetők, bőségesen virágzóak. Puha leveleik az alsó szárgumóból (bulbából) indulnak ki, száraik rendszerint elágazóak, sok apró, gyakran illatos virággal.



Oncidium orchidea

Cymbidumok, csónakorchideák a legtöbb trópusi fajjal ellentétben nem fán élnek, hanem a talajon. Magassságuk akár az egy métert is elérheti.  Élénk zöld leveleik hosszúkásak, hosszú, erős száron hozzák nagy méretű virágaikat. Különösen tartós virágai vágott virágként, esküvői csokrokban és bármilyen virágkompozícióban nagyon kedveltek. 

Japánban  egy középkori legenda is fűződik a csónakorchideákhoz. A hosszú ideje meddő császárné egy alkalommal nagyon megcsodálta a hálószobai vázába helyezett csónakorchideákat. Beszippantotta finom illatúkat. A virágok csodát tettek, meddősége megszűnt és összesen 13 egészséges gyermeknek adott életet.


Csónakorchideák (Cymbidium)


Dendrobium orchideáknak vagy vesszőkosboroknak hosszú fásszáruk van. A hosszúkás formájú levelek tövében helyezkedik el a sok-sok fehér vagy lila virág.

Dendrobium


Papucsorchidea (Paphiopedilum) nevét virágja érdekes alakjáról kapta, a két alsó szirom összenövéséből “papucs” forma alakult ki. A papucsorchideák virágai színeiben is különlegesek: a zöld, a vajszínű, a rózsaszín, az erős pink, a mélybordó és a sárga különböző árnyalataiban pompáznak, fajtól függően. A szirmaik sok esetben pöttyösek, csíkosak. Az egyszínű zöld levelű fajok mellett vannak pöttyözött levelű változatok is. 


Papucsorchidea (Paphiopedilum)

A Pártáskosbor vagy más néven Vanda orchidea az egyik legkülönlegesebb faj. Virágszirmai között egyaránt találunk csíkos, pöttyös és foltos mintázatút. Az orchideák közt igen ritka kék szín több árnyalatával is büszkélkethetnek. Színük a világoskék és a kékeslila között változhat.


Pártáskosbor, Vanda orchidea


Természetesen sorolhatnám még az orchidea fajtákat, de azt hiszem ezek a legismertebbek, legkedveltebbek. Egy bejegyzés erejéig visszatérek majd az orchideák gondozására és olyan különleges orchideákat is bemutatok majd, mint a Draculáról elnevezett vagy a majom formájú.

Japán hangulat