Számolja a napokat - Milyen adventi koszorút válassz?

avagy nagyon várja valamely közeli napnak vagy eseménynek az eljövetelét

Vasárnap már megnyújthatjuk az első gyertyát az adventi koszorún. Tavaly egy egész bejegyzést szenteltem az adventi koszorú történetének. Majd pedig egy sorozatban mutattam be az adventi koszorú sajátkezű készítésének fázisait. Most egy kis bemelegítés után az adventi koszorú választáshoz írok pár gondolatot.

Az advent a keresztény liturgia szerint az Üdvözítő-várás, a karácsonyt, a születést megelőző felkészülési idő. Felgyorsult világunkban a vallásos jelleg jelentősen csökkent. A karácsonyt megelőző időszak az ajándékvásárlás izgalmában, lázában telik. Sokszor csak a fáradságát, a nyűgét érezzük a több napos ünnepre való felkészülésnek és nincs idő megélni a várakozás izgalmas, örömteli pillanatait.  Az adventi koszorú pont ebben a megpihenésben, elmélyülésben segíthet.

Száraz terméses adventi koszorú Forrás: Főnix virág Szolnok


A lakást egyetlen más alkalommal sem díszítjük fel olyan gazdagon, mint az adventi és karácsonyi időszakban. A ráhangolódást segíti, ha a lakásban már az adventi időszak kezdetétől hangulat teremtő díszeket, gyertyákat helyezünk el. A lakás díszítéshez mindenki megtalálhatja a számára megfelelő stílust, legyen az hagyományos, elegáns vagy színes. Egy nehéz, fárasztó nap után egy hangulatos, romantikus és színes ruhába öltöztetett lakásba hazatérve igazi felüdülést érzünk. Az ünnephez az adventi koszorú, a gyertya, a fényfűzér, a karácsonyi jelképekkel díszített kiegészítők, a mézeskalácsok és egyéb aprósütemények és a speciális illatok szinte elengedhetetlenül hozzátartoznak. 


Vessző alapú adventi koszorú Forrás: Noémi virág, Bicske

A koszorú alapjaként használt boróka, a fenyő illata mellett a kiegészítők is fontos szerepet kapnak. A fahéj rudakkal, a szegfűszeggel, szárított citrom vagy narancs karikákkal igazi karácsonyi illatot varázsolhatunk.

Az idén nagy divat a kötött anyagok felhasználásával készített koszorú és hagyományos kerek formát is nyugodtan felválthatja akár csillag, akár négyzet alakú alakzat. Úgy gondoltam, hogy most inkább a hagyományostól eltérő adventi koszorúkat mutatok be.

Kötött anyaggal díszített adventi koszorú Forrás: Plantomime Budapest

Európában a téli napforduló ünnepe a karácsony. Mondanivalója összekapcsolódik a tél megjelenésével. A fagyos, hideg, mozdulatlan természetben az őszi élénk színeket felváltva a szürke, fekete, a barna és a fehér válik uralkodóvá.

Az adventi koszorúval a természet apró jeleit, szépségeit csempésszük be a lakásba. Az örökzöld növények és elsősorban a fenyő, a különböző természetes színű vagy festett termések, zuzmós ágak, tobozok, magvak az élet tovább élésének üzenetét hordozzák. A szürke és barna színek a szunnyadó természetet szimbolizálják. A sötét színekben rejlő komorságot szín ellentétekkel tudjuk oldani. Hangulat módosító hatása van a színes gyertyák, szalagok, zsinórok, gömbök, fényes díszítő elemek ragyogásának. A hideg színek, az ezüst fenyő szürkéje, a lila vagy fehér gyertyák alkalmasak az ünnepélyesség kifejezésére.


Elegáns adventi koszorú Forrás: Kati Virágáruda Budapest
 
A karácsony hagyományos színei a zöld, a sárga, a piros és az óarany. Ez mindig a régi idők hangulatát idézi. A felhőtlen gyermekkort, a nagyi finom sütijeit, a boldog békeidőket juttatja eszünkbe. A fényes színek közül egyre nagyobb teret hódít az ezüst is. Az egyházi színű lila, rózsaszín gyertyákkal már csak kevés helyen találkozunk. Népszerű az úgy nevezett skandináv stílus, ami főleg piros és fehér színeivel, kötött és fából készült kiegészítőivel melegséget sugároz.

Skandináv stílusú adventi koszorú Forrás: Virágszinpad Sárisáp

Az adventi koszorúnál is elengedhetetlen az összhang, a harmónia. Az adventi koszorút négy hétre vásároljuk, ezért fontos, hogy színeiben, formájában, stílusában hasonló legyen a helyszínhez, illeszkedjen a környezetbe. Célszerű az adventi koszorú mellé rögtön beszerezni  a hozzáillő karácsonyi asztaldíszt és az ajtódíszt is.  
Az javaslom, hogy a színeket, formákat és a tartozékokat egyéni ízlésednek megfelelően válogasd össze. Az a szép, ami neked tetszik. Ne hagyd tehát befolyásolni magad. Hiába trendi pl. az Amerikából térthódított cukros, színes, úgy nevezett candy stílus, nem igazán illik pl. egy elegáns vagy egy minimál stílusú lakásba. 


Cukros, candy stílusú koszorú Forrás: Laura virág
 
A trend ösztönzőleg hathat, de nem feltétlenül kell követni. Érdemes ötleteket lopni belőle. Sokkal jobban érzed magad azonban egy az egyéniségedhez jobban illő stílusban, mint a kényszerből választott trendiben. Azt válaszd, ami a legjobban tudsz azonosulni, ami a lakás hangulatához leginkább illik.  Csak olyan miliőben tudod átélni a várakozás izgalmát, szépségét, az nyújt feltöltődést számodra, amit magadénak érzel, ami nem idegen tőled. Vállald hát fel nyugodtan önmagad és válasz ízlésednek megfelelő adventi koszorút!


Modern adventi koszorú Készítette: Nagy Tamás

 Végezetül néhány link az adventi koszorúk további nézegetéséhez, olvasgatáshoz: