Elmehet a szépek közt - Mikulásvirág gondozása

avagy eléggé szép


Így mikulás környékén nem feledkezhetünk meg a téli időszak egyik legkedveltebb szobanövényéről, a mikulásvirágról. Az ünnepi hangulatot teljesebbé tevő gyönyörű mikulásvirágok (latinul: Euphorbia pulcherrima) a nemesítéseknek köszönhetően ma már nemcsak piros színben érhetők el. Találkozhatunk fehér, sárga, krémszínű, világos és sötét rózsaszín, bordó fajtákkal, cirmos-színű és dupla levelű változatokkal is. Az egyes nemesített fajtáknak külön nevet is adtak, így pl. a rózsaszínűek a Princettia fantázia nevet viselik. Tapasztalatom szerint az óriási színválaszték ellenére decemberben továbbra is a piros színű a sztár.


 Mikulásvirág sok színben


A mikulásvirágok, más néven karácsonyi csillagok fenséges, pirosló színükkel már novembertől képesek egy kis ünnepi hangulatot csempészni az unalmas, szürke, ködös hétköznapjainkba. Természetes, hogy mindenki örömmel vásárolja ezeket a gyönyörű színes növényeket. Ám mielőtt megvesszük és hazavisszük érdemes néhány gondozási és ápolási szabályt megismerni annak érdekében, hogy ne csak egy hétig gyönyörködhessünk a növényben.

Eredeti hazája Dél-Amerika, ahol akár 3-4 méter magasra is megnőnek. A mi éghajlatunkon egy-másfél méteresnél magasabb példányokat nem találunk. A virágboltokban és kertészeti áruházakban akár már 10 cm-s példányokat is vásárolhatunk igen kedvező áron. A mikulásvirág színes felleveleivel díszít, virágai apró fehérek vagy sárgák, eléggé jelentéktelenek.

Piros fellevelek a mikulásvirágokon

A mikulásvirág vásárlásnál legfontosabb, hogy szép, egészséges növényt válassz, hisz csak így garantálható, hogy hosszú életű lesz. Az egészésges virág levelei élén zöldek, vaskosak, a virágai bimbósak.

A gondos otthoni ápolás ellenére is előfordulhat, hogy a mikulásvirág a vásárlás után napokon belül lehullatja leveleit. Az áruházláncokban gyakori, hogy nem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani a növényeknek, akár napokig öntözés nélkül tartják őket.  A helytelen ápolás okozta károk visszafordíthatatlan következményekkel járnak.


Cirmos fellevelű mikulásvirág

Fontos, hogy szállítás közben ne fázzon meg a növény. Sokkhatás érheti, ha becsomagolatlanul a meleg virágboltból hirtelen a kinti mínusz fokba visszük. Mindig alaposan becsomagolva szállítsuk. 

A mikulásvirág nem szereti a túl meleget. Fűtött szobában, 20 fok feletti hőmérsékleten a levelei gyorsan száradnak és lepotyognak.  Legjobb a fűtőtesttől távoli, 15-18 fokos hőmérsékletű helyet keresni számára. Tehetjük pl. ablakba, előtérbe, folyosóra vagy a lakás egy kevésbé fűtött helyiségébe. A nagy hőingadozást és a huzatot nem viseli el.

A hőmérséklet mellett a másik fontos tényező a fény. Sötét vagy félárnyékos helyen hamar elpusztul. Legideálisabb olyan helyet keresni számára, ha napi 8-10 őrón keresztül éri a fény.


Princettia - világos rózsaszínben


A mikulásvirág szereti a vízet, ugyanakkor nem viseli el a túlöntözést. A tálkában sose álljon a víz. Legjobb, ha a földjét nem hagyjuk kiszáradni, mindig nedvesen tartjuk. A hőmérséklet függvényében változik a vízigénye, melegebb lakásban gyakoribb öntözést igényel. Általánosságban elmondható, hogy két-három naponta célszerű ellenőrizni a földjét és ha már kezd kiszáradni, akkor felszivatásos módszerrel vízhez juttatni. A mészmentes, lágy vizet szereti, időnként tegyünk pár csepp tápoldatot vagy ecetet a kézmeleg vízbe.

Két öntözés között érdemes két számmal nagyobb kaspóban tartani, hogy a gyökerek kellőképpen lélegezni tudjanak. Az orchideához hasonlóan szereti a párás környezetet, így meghálálja az agyaggranulátumot, a kavicságyat vagy a kézi párásítást.



Princettia - sötét rózsaszínben


Természetes folyamat, hogy január végén, február elején az összes levelét lehullajtja. Ilyenkor egy kis pihenésre van szüksége. Vágjuk vissza a felére és tápoldatozást teljesen hagyjuk el, valamint a locsolást is fokozatosan csökkentsük májusig. A jó idő beköszöntével ültessük ki fák, vagy bokrok alá, a kert egy árnyékos szegletébe és kezdjük el újra az öntözést és a tápoldatozást. Az első hajtásokat vágjuk vissza. A visszavágásokat kesztyűben javasolt végezni, mert a tejnedve igen mérgező. Gondos ápolás mellett nyár végére méregzöld levelű formás növényt kapunk. 

Szeptemberben ültessük át cserépbe és vigyük be a lakásba. Öntözzük és tápoldatozzuk a fent említett módon. Novemberben számíthatunk az első bimbók megjelenésére és fellevelek beszíneződésére.
 
A mikulásvirág ajándéknak is kitűnő, főleg elegáns téli díszcsomagolásban. Egy hozzá illő kerámia kaspóban vagy kötött díszben igazán különleges ajándék bárki számára. Vágott virágként is használhatjuk. Különösen szép karácsonyi díszt hozhatunk létre vele más növényekkel összeültetve, vagy kompozícióba helyezve.

Hangulatos karácsonyi dísz mikulásvirággal