Sovány földön silány az aratás - Tippek földlabdás fenyő kezeléséhez

avagy ahol nincsenek meg a szükséges feltételek, ott nem sok eredménnyel jár a munka

Az élő fenyő kontra műfenyő témáról már kifejtettem a véleményem. Most a földlabdás fenyő gondozásához adok pár tippet. A gyökeres fákat nemcsak környezetvédelmi, hanem kényelmi és anyagi megfontolások miatt is érdemes kipróbálni. A fák színe az ünnep végéig élénk marad, nem kezdik el hullatni a tűleveleket már az első héten és ráadásul gondos ápolás után évek múlva is örülhetünk a kertben szépen fejlődő fácskának. Aki hosszabban, a karácsony után is a meleg lakásban szeretne gyönyörködni a fában, annak a földlabdás fenyőt nem ajánlom. A labdás fa csak akkor marad meg, ha minél kevesebb időt tölt a négy fal között.


Fenyőfa a kertben

Hazánkban nagyon sok olyan terület van, ami kultúrnövények termesztésére nem alkalmas, ugyanakkor a luc-, és a duglászfenyők lassan ugyan, de szépen fejlődnek. Ezeken a területeken élők egyéb munkalehetőségek hiányában gyakran kitörési lehetőséget látnak a fenyőtermesztésben.

Ha nem a feketegazdaságot akarjuk támogatni, a gyökeres fenyőt is kereskedésben vagy egyéb megbízható helyen érdemes beszerezni. Az alkalmi árusok által kínált fák gyakran erdőírtásokból, falopásokból, követhetetlen forrásokból származnak. Ezek nagyrészt szakszerűtlenül kiásottak, gyenge minőségűek, rosszul kezelt példányok. Sokuknál a kiásásukkal nem csak az adott fát sértették meg, de környezeti károkat is okoztak. 

A földlabdával árult fenyőket a komolyabb fagyok beköszönte előtt októberben-novemberben ássák ki, tehát hónapokkal előbb, mint megvásárolnánk. Vásárláskor érdemes végig simítani az ágakat. Ha túl sok tűlevél pereg le, érdemesebb másikat választani. Az egészséges fán nincsenek megbarnult és elszíneződött ágak, nem hullanak a tűlevelei. 




A fának igazi sokkot jelent a szabadtéri és a szobahőmérséklet közötti különbség. Az ünnep előtt az utolsó pillanatig tartsuk hűvös, de lehetőleg fagymentes helyen. Hetente kétszer öntözzük meg. Fokozatosan szoktassuk a meleghez, egy napra vigyük be a garázsba vagy a folyosóra, majd csak utána kerüljön az ünnepi helyére. A lakásban minél távolabb kerüljön a fűtőtesttől. Rendszeresen öntözzük, ne hagyjuk kiszáradni a földjét, mindig legyen nyirkos. A melegben gyorsan párologtat, a kiszáradt gyökereken a későbbi beöntözés sem segít. A túlöntözéssel is vigyázni kell, inkább biztosítsunk magasabb páratartalmat a helyiségben.

A földlabdás fenyő ágait ne vágjuk le, ne formázzuk. Vigyázzunk, hogy a gyertyák, csillagszórók ne okozzanak sérülést a fán. Díszekből is inkább csak a könnyebbeket válasszuk, műhót pedig még véletlenül se használjunk.   


Karácsonyfa

Az ünnepek elteltével fokozatosan szoktassuk a hideghez. Először a garázsba vagy a folyosóra tegyük ki. Csak pár nap múlva tegyük a kellő méretre kiásott, tápanyaggal feltöltött és alaposan beöntözött gödörbe. A gödröt célszerű még a fagyok beállta előtt elkészíteni. Fontos, hogy ne akarjuk erdőbe ültetni. A nem őshonos fa káros az adott hely ökológiai egyensúlyára.




Amennyiben nem voltunk elég előre látóak és nem készítettük el a gödröt időben vagy nem sikerült előre eldönteni a kert melyik részébe kerüljön a fenyő tavaszig nyugodtan maradhat a dézsában tavaszig. Sőt pár évet is kibír a kertben dézsában a földbe süllyesztve, így több évre biztosított a karácsonyfa alap.


A gyökeres fenyő csak egy kicsit jobb megoldás, mint a vágott fenyő. A teljes mértékben környezetbarát módon kívánunk viselkedni, akkor vásároljunk egy szép, élethű műfenyőt. Bár én műfenyő esetén is azt javaslom, hogy fenyőkoszorúkkal, fenyőből készült asztaldíszekkel csempésszünk be egy kis fenyőillatot a lakásba. Legközelebb ehhez mutatok ötleteket.