Mindennél jobb a jó név - Itt vannak az anyakönyvezhető lánynevek!

avagy becsületünk, tisztességünk mindennél fontosabb

A születendő kisbaba nevének megválasztása mindig nagy dilemma elé állítja a párokat. Ma már ki ment a divatból az a szokás, hogy családon belül öröklődnek a nevek. Egy-egy rendkívül hagyománytisztelő családban még előfordul, sőt az ilyen családokban nagyon erősen él a szokás. Tudok olyan családot, ahol a hatodik generációs kisfiú viseli az ősök nevét. Sokkal egyszerűbb a névválasztás azokban az országokban, pl. Indiában, ahol a kisgyermeket csak hónapokkal a születése után nevezik el. A későbbi névadás lehetőséget ad a szülőknek, hogy a kisbaba habitusát, tulajdonságait figyelembe véve döntsenek a név mellett. Ezekben az országokban a nevek is szabadon választhatók, bármilyen létező, vagy kitalált szó, betűkombináció lehet a kisded neve. Jellemző továbbá az is, hogy sok nevet adnak a gyermeknek, mondván valamelyik majd csak illik hozzá, tetszeni fog neki felnőtt korában.  


Csecsemő szobor Makón


Hazánkban az anyakönyvezéshez rögtön a szülés után meg kell mondani, mi lett a választott név, ami aztán kevés kivételtől eltekintve egész életében elkíséri a kis jövevényt. A névadást törvények, állásfoglalások szabályozzák. A Magyar Tudományos  Akadémia Nyelvtudományi Intézetének feladata a választható nevek közzététele és itt döntenek újabb nevek felvételéről is. A választható nevek köre évről évre bővül. A kérvényezett és az intézet által elfogadott nevek bekerülnek a választható nevek listájába.   

A Nyelvtudományi Intézet honlapján közzétett névkeresővel bárki böngészhet az intézet által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített női és férfi nevek között. A kereső nagyon sokrétű, többek közt eredet,  jelentés, becenév, szótagszám, hangrend megadásával is válogathatunk.

Egy új név felvételének kérelmezését általában vallási, felekezeti vagy állampolgársági indokokkal kérik. Többnyire magyarosított idegen nevekkel bővül a lista, akár ugyanannak a névnek több, eltérő módon írt változatával is. Ilyen pl. az újabb keletű, erdélyi magyar névalkotás a Zselyke, ami pontos j-vel Zsejkeként is megtalálható a hivatalos névjegyzékben.

Az egyházi névadás, a keresztelő újra reneszánszát éli. Sok gyermeket visznek a templomba, hogy ott megáldják.


Keresztelői torta

Mindig vannak újabb, felkapott nevek, szerintem ilyen a Zselyke is. Bár jelenleg csak "közepesen gyakori" kategóriába tartozik, de gyanítom, pár év múlva előrébb lép a listán.




Az újszülötteknek leggyakrabban adott női nevek napjainkban abc sorrendben: 

Anna
Boglárka
Csenge
Dóra
Hanna
Jázmin
Lili
Luca
Nóra
Zsófia

Az össznépességet tekintve a leggyakoribb női nevek abc sorrendben:
Anna
Erzsébet
Éva
Ilona
Judit
Julianna
Katalin
Margit
Mária
Zsuzsanna

A két listát összevetve egyetlen közös nevet találunk, az Annát. De pl. bár az összlakosság körében a Judit név az első tízben van, manapság az "elég ritka" kategóriába tartozik. 


Érdekes lesz pár év múlva visszanézni a listákat, biztos vagyok benne, hogy megjelennek az újabb trónkövetelők. 

Addig is ajánlom pár régebbi bejegyzésem hasonló témában: 

Hol ünneplik a névnapokat még hazánkon kívül?


Mely névnapokra viszik a legtöbb virágot?