Szereti, mint medve a mézet - Medvehagyma, az immunerősítő

avagy nagyon szeret valami étel, vagy ital félét

Napjaink csodaszerének tartják a medvehagymát. Kellemes, fokhagymára emlékeztető íze, jótékony gyógyhatásai méltán teszik népszerűvé. Termése a barnamedvék és a vaddisznók kedvenc csemegéje, immunerősítője is, innen ered legismertebb a neve is. Több népies elnevezésével is találkozhatunk, mint pl. a vadfokhagyma, kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, jurda, sorhagyma.

A 15-40 cm magasra megnövő évelő növény Európában őshonos, hazánkban a Dunántúl számos helyén találkozhatunk vele. Legnagyobb lelőhelyei a Mecsek és a Zsilic gyertyános, tölgyes, bükkös erdeiben találhatók. Megnyúlt buzogány alakú hagymája fehér buroklevéllel borított. Hosszú nyelű, lándzsás levelei fényes felületűek. A 15 cm hosszú és 4 cm széles levelek a sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. Az ernyős virágzat április-májusban nyílik fehér, csillag alakú virágokkal. Nyár közepére a a levelek elszáradnak.

Medvehagyma

Otthon is kísérletezhetünk a termesztésével. A hagymákat egymástól kb. 20 cm távolságra kell ültetni árnyékos, fák alatti helyre. Magról nehezen szaporítható, néha több évet kell várni a csírázásig. A csírázáshoz hideg hatásra van szükség, ezért célszerű ősszel vetni. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani, még akkor is, amikor a levelek már leszáradtak. 

A medvehagyma felhasználása igen széleskörű. Fűszernövényként kulináris értékét illó vegyületeinek köszönheti, amik koncentrációja a virágzás előtt a legnagyobb. Jellegzetes sós íze miatt jól illeszthető sószegény diétákba is. Virágzás előtt szedett fiatal leveleit salátákba, szószokhoz, mártásnak és fűszernövénynek használhatjuk. Belekeverhetjük vajkrémbe és túrókrémbe vagy akár zsíros vagy vajas kenyérre rakhatjuk. Összeturmixolva olívaolajjal kiváló pesto, ami tésztákhoz, krumplis ételekhez, sült húsok mellé illik. Főzhetünk belőle krémlevest, ízesíthetünk vele levesbetétek, nokedlit, sőt pogácsát is süthetünk. Enyhén párolva, majd összeturmixolva finom ételt kapunk Teához egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell leforrázni. Jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, lágy, kellemes aromát ad az ételeknek.

Medvehagyma

Igazi ínyencségre vágyóknak ajánlok szeretettel egy egészséges, könnyű, finom ételt a medve hagymás, dióolajos kecskesajtot. Ugye már a neve is jól hangzik?  
Ide kattintva megtalálod a medvehagymás, dióolajos kecskesajt receptjét.

Tartósításának többféle módja ismert. Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten történjen, mert csak így maradnak meg értékes hatóanyagai. Alacsony hőfokon történt szárítás után olívaolajba, pálinkába vagy borba helyezhetjük. A boros tinktúra keringésjavító hatása tizenkétszer erősebb, mint a fokhagymásé. Nagy előnye, hogy nincs kellemetlen szaga. 

A mecseki régió büszkesége a medvehagyma nektárjából gyűjtött méz. A pikáns mézkülönlegességben az édes íz dominál, de az enyhe hagymajelleg is felfedezhető benne.

Immunrendszert-erősítő, antibakteriális és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású. Csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Idegrendszerre és a változó kori panaszokra gyakorolt jótékony hatását is kimutatták. Gátolja a vérrögképződést. Borogatásként a gombás bőrfertőzéseket is megszünteti, és gyorsítja a sebgyógyulást.