Elmehet a szépek közt - Amarillisz gondozása

avagy eléggé szép

A Balkonada blogomon egyik kedves, volt kolléganőmtől kaptam egy kérdést, amit ott rögtön röviden megválaszoltam és megígértem, hogy majd részletesen visszatérek a válasszal. Szívesen teszem és nem csak azért, mert az amarillisz az egyik kedvencem.


Amarillisz

Fábián Zsuzsa kérdése:
"Szia Jucus, a kérdésem ugyan nem balkon növényre vonatkozik, de a tanácsodat szeretném kérni. Hazahoztam a benti amarilliszt, ott nem nagyon sikerült már virágzásra bírni. 3 nagy hagyma van a cserépben, gondolom azt érdemes szétszedni. Milyen helyre ültessem, milyen távolságra, és mennyit locsoljam? Lehet, ugyan, hogy inkább egy nagy cserépben lesz nekik hely. Köszi, Zsuzsa"
Rövid válaszom ez volt:
"Kedves Zsuzsa! Köszönöm a kérdést. Először is mindenképp szét kellene szedni a hagymákat. Legjobb lenne szabad földbe ültetni és ott tartani az őszi első fagyokig, tehát kb. októberig. Ha nincs lehetőség szabadföldi ültetésre, akkor egyenként tedd őket nagyobb cserépbe, de mindenképp a szabadban legyenek. Az ősszel kiszedett hagymákat hideg, de fagymentes helyen kell pihentetni. A virágoztatáshoz úgy kell cserépbe ültetni, hogy a hagyma félig kint legyen a földből.Hamarosan leírom a gondozási tudnivalókat a Virágutazó blogomban is. Sok sikert a hagymák gondozásához!"

Amarillisz

És akkor nézzük a bővebben. 

Az amarillisztől sem várható el, hogy egész évben nyíljon. Érjük be egy őszi vagy egy tavaszi virágzással, hisz a virágzás rengeteg tápanyagot von el a hagymától. Legjobb, ha a virágzás után minimálisra csökkentjük az öntözést és levágjuk az elszáradt virágot. A hagymákat legjobb szabad földbe kiültetni, hogy növekedjenek és feltöltődjenek energiával, tápanyagokkal. Az ősszel felszedett hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. Pihenő időben 5-10 fokos hőmérsékletű sötét hely ideális számukra.

Január-februárban beültethetjük cserépbe a virágoztatáshoz. A virágföldet keverhetjük tőzegmohával vagy homokkal is. A hagymát csak félig fedjük be földdel. A megjelenő kis fiókhagymákkal könnyen szaporítható, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell.  

A virágzási időszakban a 15-18 fokos hőmérsékletet kedveli. Ilyenkor fontos az amarillisznek a fény, célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes legyen a növény szára. Rendszeres öntözést igényel, de vigyázni kell, mert a túllocsolás kárt okozhat. Jobb ha két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földjét. A virágzást segíthetjük, ha a cserépbe ültetés után kartonpapírral letakarjuk a hagymát a virágszár megjelenéséig. A tápoldatozást a cserépbe ültetés után, a virágoztatás előtt kezdjük el, elvirágzás után, viszont már tápanyagot se adjunk neki. 





Az amarillisz jelentése virágnyelven: büszkeség, eltökéltség, sugárzó szépség. A görög mitológiában egy szép kis monda olvasható az amarillisz virág létrejöttéről. A legenda szerint Amarylis egy szép, félénk és szemérmes pásztorlányka volt. A lányka mélységesen beleszeretett a szépséges, büszke és erős Alteo-ba, aki nem viszonozta a szerelmet. A lányka a Delfoi jósdához fordult, hogy megtudja, hogy szerezhetné meg a fiú szerelmét. Megfogadva a jós tanácsát, 30 éjszakát töltött Alteo ajtaja előtt úgy, hogy minden éjjel egy arany nyilat merített a szívébe. A harmincadik éj után az ajtaján kilépő Alteót gyönyörű, tűzpiros virágok kápráztatták el, melyek Amarylis véréből keltek életre.