Év vadvirága 2017: hóvirág

A hetedik alkalommal meghirdetett Év vadvirága szavazáson szoros versenyben a hóvirág (Galanthus nivalis) diadalmaskodott. A címért egy közismert, egy kevéssé ismert és egy újra próbálkozó növény indulhatott. A hóvirág, a mocsári gólyahír és a turbánliliom hármasból a korai fehér szépségre szavaztak a legtöbben.




hóvirág Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot. 
A hóvirágot 2006-ban védetté nyilvánították, ezért a természetben nem szedhető, súlyos ezreket fizethet, aki a szabályt megszegi. Egy szál eszmei értéke 10.000 Ft. A védetté nyilvánítás nem azt jelenti, hogy otthon a kertben nem lehet hóvirágot termeszteni, vagy annak virágait leszedni. Hóvirág hagymát ősszel érdemes keresni a kertészeti áruházakban.
Sőt a virágüzletekben is hozzájuthatsz. Az itt árult virágok mind nemesített fajták, külön eladásra termesztik őket, tehát nem a védett természetből származnak. A virágüzletek megbízható forrásból szerzik be ezeket, számlájuk van róla, sőt bármily furcsán hangzik is, a hóvirágoknak útlevelük is van, hogy eredetüket igazolja. A virágboltban tehát legálisan beszerzett hóvirágokat találsz, amiket nyugodt szívvel megvehetsz, azok nem a természeti értékeink károsításából származnak. Piacon, utcai árusnál semmi garancia nincs arra, hogy legális virágot kapsz, azt inkább felejtsd el.
Magyarország legnagyobb hóvirágmezője 2,5 hektárnyi összefüggő területen az Alcsúti arborétumban csodálható meg. A 7 hóvirágfaj (pl. levantei, kikeleti, krími, bizánci )  24 fajtája egyedülálló látvány. 
További olvasnivalók hasonló témában: 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!