Nyerj páros belépőt a tavaszi orchidea kiállításra!

A Magyar Orchidea Társaság négy napos orchidea kiállítást rendez az év első hosszú hétvégéjén. A nagyszabású kiállítás fókuszába ezúttal az ezernyi formával és millió színnel büszkélkedő dendrobium orchideák kerülnek. 

dendrobium

A címben említett ezernyi forma és milliónyi szín egyáltalán nem túlzás, ha az orchideák egyik legnépesebb családjáról, a Dendrobiumokról beszélünk. E nemzetség több mint 1500 faja elképesztő változatosságot mutat úgy színben, mint formában és méretben. Elterjedési területük a legnagyobb az orchideák között, megtalálhatók Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is. Nagyságuk a pár centiméterestől a méteresig terjed. Vannak Dendrobiumok, melyek 3 m-es magasságot is elérnek, ugyanakkor a legkisebbek alig haladják meg a néhány centimétert. A virágok színe a fajra jellemzően szintén változatos, a feketén kívül szinte minden színben megtalálhatók. Van közöttük csillogóan hófehér, kénsárga, élénk piros, sötét bordó, halvány rózsaszín, szinte felsorolni sem lehet a rengeteg színárnyalatot.
Környezeti igényük is sokféle: vannak, amelyek a hűvös, párás üvegházakat (vagy eredeti élőhelyükön a magas-hegységi köderdőket) szeretik, és vannak olyan fajok, amelyek Malajzia és Szingapúr forró hőmérsékletét kedvelik.
A Dendrobiumok általunk ismert története az ókorig nyúlik vissza. Feljegyzések maradtak fenn korabeli füveskönyvekben e növények sokrétű felhasználásáról. Nagyon sok betegség ellenszerét találták meg az emberek a Dendrobiumok között. Egyes fajok virágainak főzetét, párlatát, vagy a növény pépesített leveleit használták fej- és fülfájás, gyomorproblémák, álmatlanság ellen, de sebek gyógyítására és lázcsillapításra is. Egyes fajok szárának kipréselt levét a festészetben használták, ez különlegesen csillogóvá tette az elkészült képeket.
Sok faj erős szárait a kosárfonásban hasznosítják évszázadok óta, és a mai napig készülnek belőlük népművészeti termékek a turisták számára.
A Dendrobiumok töretlen népszerűségnek örvendenek a növényeket kedvelők körében évszázadok óta - napjainkban is, - mert könnyű tartani és virágoztatni e különlegesen szép orchideákat.
Az elmúlt 50 évben a tudomány még közelebb hozta az emberekhez ezt a különleges orchidea nemzetséget, az egyre fejlettebb nemesítésekkel. Olyan hibrideket hoztak létre ügyes kertészek, amelyeknek környezeti igénye sokkal inkább megfelel egy átlagos lakás adottságainak, mint erdei őseié. Ezzel nagy lehetőség nyílt meg az orchideákat szerető, vagy gyűjtő emberek előtt, akik nem rendelkeznek üvegházzal, de mégis szeretnének egy-két érdekes, izgalmas növényt nevelni lakásukban. Erre a célra a Dendrobium hibridek kiválóan alkalmasak. 
A Magyar Orchidea Társaság kiállításán a tavasszal nyíló orchidea-csodák mellett a Dendrobiumok sok faja és hibridje is látható lesz. Ezek nagy része a kereskedőknél meg is vásárolható.
Időpont: 2018. március 15-18.
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár
Nyitva tartás: 10-18 h
www.orchideatarsasag.hu, www.orchideakiallitas.hu

 

Kattints és nyerj páros belépőt az orchidea kiállításra!

https://balkonada.hu/nyerj-belepojegyet-dendrobium-kiallitasra/

További olvasnivalók hasonló témában: 

Ismered az orchideákat? – 10 kérdéses kvíz
Orchidea locsolás kulissza titkai
Orchidea gondozási tippek elsőkézből
10+1 meglepő tény az orchideákról
Így gyógyíthatod meg a beteg lepkeorchideát
Orchidea kiállítás csodálatos képeken és videón