Mindennél jobb a jó név - Névnapok ünneplése

avagy becsületünk, tisztességünk mindennél fontosabb

A névnapok ünneplésének hazánkban nagy hagyománya van.  Az utóneveket a naptárban meghatározott napukon ünnepeljük. Először csak a szentek nevei kaptak helyet a naptárban, majd az újonnan keletkezett nevek is bekerültek, így azokat is lehet ünnepelni. A névnapozás remek alkalom a közös beszélgetésekre, bulizásra, szeretteink felköszöntésére, vidámkodásra. Egyes nevekhez verses gyűjtemények, névnapi köszöntők, rigmusok és tréfás szólások, kifejezések kapcsolódnak.

"Szeretve tísztelt jó mamám
Kivánatom neved napján
Ez, hozzád és üdvözletem:
Hogy tégedet a Jó Isten
Számos évekig éltessen,
Minden javával szeressen."

Vörösmarty Mihály


Orchidea, akár férfiaknak is

A világ egyes részein azonban nem ismerik ezt a szokást. Kiváncsi vagy hol ünneplik még a névnapokat? Olvass tovább és megtudod!


A hazánkban a névnap ünneplése kevésbé jelentős és kevésbé személyes, mint a születésnap. Névnapkor szélesebb körben és kevesebb külsőséggel köszöntik fel az embert. Nem csak a csalaádtagoktól, hanem a barátoktól, kollégáktól is számíthatunk apróbb ajándékra, szép virágokra. A torta azonban sokszor elmarad.


A Magyarországon az utónevek használatát a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete engedélyezi. Csak az általuk engedélyezett utónevek bejegyzésére van mód. A névnapok kijelölésére azonban nincs központi szerv. Akár azt is mondhatjuk, hogy a naptárban lévő névnapok nem hivatalosak. A naptárkészítők, pl. az egyházak döntenek arról, hogy egy új név melyik napra kerüljön a naptárba.



A magyarokon kívül a névnapokat számos európai országban megünneplik. A lengyelek, a csehek, a szlovákok és az oroszok is felköszöntik egymást. Ugyancsak ünneplik a névnapot a skandináv és a balti országok lakói. Lengyelországban a névnap ugyanolyan fontos ünnep, mint a születésnap.

Nem ünnepelnek névnapot az angolszász országokban, Franciaországban és Hollandiában sem.


Minirózsa

A balkáni országok közül az ortodox vallású népek, mint bolgárok, görögök és a szerbek az egyes szentek ünnepnapján ünnepelnek csak. A katolikus balkáni népek, a horvátok és a szlovének régen ünnepeltek névnapot, mára azonban már ez a hagyomány elkopott. 


Fehér begónia, akár férfiaknak is

Névnapra is az egyik legjobb ajándék a virág. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy virágot kizárólag csak nőnek lehet ajándékozni. Fehér, zöld, kék és barna színű virágot nyugodtan ajándékozhatunk növénykedvelő férfi ismerősünknek is. Adhatunk akár vágott vagy akár cserepes virágot is. Biztosak lehetünk benne, hogy örömmel fogadja és lelkesen gondozza majd. Jó váalsztás lehet pl. akár egy bonsai, akár egy orchidea.


Kék és fehér, férfias színek



"Úgy áldjon meg isten neved napján,
Hogy beérhesd vele minden órán.
Legyen élted mint a virágos fa:
Remény s öröm virágozzék rajta."

Vörösmarty Mihály


Bonsai